Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αθήνα μετρά τις πληγές της μετά τις φωτιές, τις καταστροφές και το πλιάτσικο

Η Αθήνα μετρά τις πληγές της μετά τις φωτιές, τις καταστροφές και το πλιάτσικο

Με το φως της ημέρας, η εικόνα της καταστροφής στην Αθήνα αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τις φωτιές, υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν φθορές, πλιάτσικο σε εμπορικά καταστήματα και βιβλιοπωλεία. Η στέγη του νεοκλασσικού κτιρίου στη γωνία Σταδίου και Χρ.Λαδά, που επί ώρες καιγόταν, κατέρρευσε. Τα πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν στο κέντρο της πόλης για κάθε ενδεχόμενο. Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, του ΕΒΕΑ και της ΕΣΕΕ καταγράφουν τις ζημιές. 

Με το φως της ημέρας, η εικόνα της καταστροφής στην Αθήνα αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τις φωτιές, υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν φθορές, πλιάτσικο έγινε σε εμπορικά καταστήματα και βιβλιοπωλεία.

Τα πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν έως το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της πόλης για κάθε
ενδεχόμενο. Όλο το βράδυ, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων προσπαθούσαν
να καθαρίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αστυνομία και την πυροσβεστική, οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε περίπου 47 κτίρια. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 74 συλλήψεις.

Συνολικά 75 άτομα μεταφέρθηκαν από το κέντρο της Αθήνας στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Εξ αυτών, στους εννέα έγινε εισαγωγή για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλοι 19 μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία».

«Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα λάβουν εξιτήριο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Από το μεσημέρι, συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης έχει ζητήσει ήδη με σχετική επιστολή του την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων.

Σε «διευκολύνσεις» των δημοτικών τελών των εμπορικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα επεισόδια δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης.

Ο δήμαρχος από το το πρωί βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για την ταχύτερη δυνατή επαναφορά της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και η καταγραφή των ζημιών. Οι δρόμοι που επλήγησαν περισσότερο είναι οι Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και οι κάθετες οδοί ως το Μοναστηράκι.
{{{ map }}}

Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες για την Αθήνα είναι το νεοκλασσικό κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ.Λαδά. Το κτίριο, που καιγόταν επί ώρες, χωρίς να μπορεί η πυροσβεστική να παρέμβει, κάηκε ολοσχερώς και κατέρρευσε η στέγη του.

Εικόνα ολοσχερούς καταστροφής στη Στοά Πεζματζόγλου, όπου το κτίριο πάνω από τη στοά ακόμη κι αυτήν την ώρα καπνίζει.

Επιπλέον, δεκάδες έμποροι είδαν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες και λεηλατημένες το πρωί της Δευτέρας. Πολλά καταστήματα σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας μοιάζουν βομβαρδισμένα. Σπασμένες βιτρίνες, πεταμένα εμπορεύματα από τα ράφια -όσα γλίτωσαν από το πλιάτσικο- και καμμένες υποδομές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ότι αυτά που έζησε η πόλη είναι αντίστοιχα με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. «Δυστυχώς ξαναζούμε τα ίδια· πρέπει, όμως, να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτά που έγιναν δεν θα κάμψουν το ηθικό των κατοίκων της πόλης».

Όσον αφορά στους καταστηματάρχες, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και πως «ο δήμος Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι οικονομικά αιμορραγεί, θα στηρίξει όπως μπορεί τους εμπόρους».

«Η εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ αυτό που ξεκίνησε ως μια δυναμική και ειρηνική διαδήλωση κατέληξε σε εικόνες ντροπής, καταστροφές ιστορικών κτιρίων, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και λεηλασίες. Σε πρώτη εκτίμηση, τουλάχιστον 40 καταστήματα κάηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες, τα περισσότερα από τα οποία το πιο πιθανό είναι να μην ξαναλειτουργήσουν. Η ΕΣΕΕ ζήτησε ήδη την επανενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές» δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων Β.Κορκίδης.

Σε οργανωμένο σχέδιο απέδωσε τις καταστροφές ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αθ.Κοκκαλάκης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε ότι υπήρχαν πληροφορίες από τις προηγούμενες ημέρες για αυτόν το σχεδιασμό.

Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη η ΕΛ.ΑΣ. από τον τρόπο αντίδρασής της, ο κ. Κοκκαλάκης παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι την ώρα που έχουν γίνει τόσες καταστροφές· ούτε η κοινωνία μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένη».

Υπό κατάληψη τελεί από ομάδα αγνώστων που διαδήλωναν την Κυριακή κατά των μέτρων του Μνημονίου το δημαρχείο Ρόδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024