Το Ιράν άρχισε να εμποδίζει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες, αυτές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS, και φαίνεται να μπλοκάρει και τη χρήση λογισμικού που χρησιμοποιούν Ιρανοί για να ξεπεράσουν τα κρατικά λογοκριτικά φίλτρα. Είναι πιθανό ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο με αφορμή την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης σε λίγες ημέρες. Η επέτειος ήταν αφορμή για αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο παρελθόν.

Το Ιράν άρχισε να εμποδίζει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες, αυτές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS, και φαίνεται να αποτρέπει τη χρήση λογισμικού που χρησιμοποιούν Ιρανοί για να ξεπεράσουν τα κρατικά λογοκριτικά μέτρα.

Μαρτυρίες Ιρανών αναφέρουν ότι από την Πέμπτη οι Αρχές εμποδίζουν την πρόσβαση σε ασφαλείς ιστοσελίδες (όπως μεταξύ τους είναι το Gmail ή το Twitter) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτές.

Μαζί με αυτές τις υπηρεσίες σταμάτησαν να λειτουργούν και όσες βασίζονται, λόγω διασύνδεσης μέσω των API.

Το HTTPS χρησιμοποιείται για τις ασφαλείς επικοινωνίες όπως, για παράδειγμα, σε τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές από το Ίντερνετ. Ακόμη χρησιμοποιείται για ασφαλείς επικοινωνίες και για το λόγο αυτό είναι άκρως απαραίτητο για όσους ζουν σε χώρες με κρατική καταστολή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σταμάτησαν να λειτουργούν προγράμματα για την πρόσβαση στο Ίντερνετ που παρακάμπτουν τα κρατικά φίλτρα.

Δυσκολίες υπάρχουν και στη χρήση του Tor, ενός αρκετά δημοφιλούς και ασφαλούς πρωτοκόλλου.

Επιπλέον και το SSH, ένα άλλο πρωτόκολλο κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που επιτρέπει σύνδεση με απομακρυσμένα μηχανήματα, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και μήνες, επισημαίνει το Ars Technica.

Οι λόγοι του μπλοκαρίσματος δεν είναι για την ώρα σαφείς.

Είναι πιθανό ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο με αφορμή την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης σε λίγες ημέρες. Η επέτειος ήταν αφορμή για αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο παρελθόν.

Το Ars Technica αναφέρει ακόμη ότι πληθαίνουν τα περιστατικά μπλοκαρίσματος μεμονωμένων ιστοσελίδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr