
Κίνδυνο μετάδοσης και δραματικές επιπτώσεις από ανεξέλεγκτη χρεοκοπία βλέπει η Fitch
Πανικό στο τραπεζικό σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων θα επέφερε μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία σύμφωνα με το οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο γενικός διευθυντής της Fitch Τόνυ Στρίγκερ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης από τη Σιγκαπούρη δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα ώστε να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται μια σκληρή ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρεοκοπία, όσο και το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι κρίσιμα σημεία και για το μέλλον του ευρώ.
Πανικό στο τραπεζικό σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων θα επέφερε μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία σύμφωνα με το οίκο αξιολόγησης Fitch.
Ο γενικός διευθυντής της Fitch Τόνυ Στρίγκερ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης από τη Σιγκαπούρη δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα ώστε να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
«Θα πρέπει να πετύχουν συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να εκταμιεύσουν τα κεφαλαία πριν τη λήξη των ομολόγων του Μαρτίου. Εάν δεν το καταφέρουν αυτό, τότε θα μπουν στη σφαίρα μίας άτακτης χρεοκοπίας», δήλωσε το στέλεχος της Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται μια σκληρή ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρεοκοπία, όσο και το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι κρίσιμα σημεία και για το μέλλον του ευρώ.
«Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, το μεγαλύτερο θέμα για εμάς είναι αυτό της μετάδοσης. Πιθανότατα θα υπάρξει πανικός τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πιθανή άτακτη φυγή από τις τραπεζικές καταθέσεις και τον κόσμο να μεταφέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα τα βλέμματα θα στραφούν και σε άλλα κράτη της περιφέρειας, όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πιθανώς την Ιταλία και την Ισπανία», τόνισε.
Τέλος, ο Στρίγκερ υπογράμμισε πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο CEO της Euroleague θα συζητήσει με 8 ομάδες για νέο συμβόλαιο
- Καβάλα: Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο AT
- Οι Αθώοι: Η ώρα της καταδικαστικής απόφασης πλησιάζει
- «Επιχείρηση συγκάλυψη» από την κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές – Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση
- Κίνα: Hotpot, τσάι με φυσαλίδες και αθλητικά ρούχα – Το «made in China» τρεντάρει στις διεθνείς αγορές
- Χρυσοχοΐδης: Νομοθετική ρύθμιση για ηλεκτρικά πατίνια προανήγγειλε
- Στον ανακριτή οι 3 συλληφθέντες για τη δολοφονία του 36χρονου στη Νέα Μάκρη
- «Στα κρίσιμα, σε ποιον δίνεις την μπάλα για το νικητήριο σουτ;» – Τι είπε ο ΜακΚόλουμ για τον Ολυμπιακό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442