Πάνω από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στοιχίζουν στο κράτος οι διαταραχές ύπνου των Αυστραλών πολιτών, σύμφωνα με στοιχεία που Ιδρύματος Υγείας του Ύπνου της χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Deloitte Access Economics τα άτομα διαταραχή ύπνου έχουν μειωμένο επίπεδο ποιότητας ζωής, η οποία μεταφράζεται σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια, χρηματικό κόστος για την αυστραλιανή οικονομία.

«Ο διαταραγμένος ύπνος έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στις απουσίες των εργαζομένων, στην κακή απόδοση στον εργασιακό χώρο και είναι καιρός για μια δυναμική καμπάνια για την πρόληψη των διαταραχών του ύπνου σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και άσκησης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Υγείας του Ύπνου.

Μια σοβαρή αιτία διαταραχής του υπνου είναι η άπνοια, για την οποία όμως, ευτυχώς υπάρχει θεραπεία. Ο 75χρονος Ορθοπαιδικός-Χειρούργος, Στιούαρτ Μπρας, ο οποίος υπέφερε από άπνοια, έχει υποβληθεί σε σχετική θεραπεία και θα εξηγεί ότι «η γυναίκα μου παραπονιόταν για το ροχαλητό μου, εδώ και χρόνια. Αποφάσισα να πάω σε ειδική κλινική και να προμηθευτώ τη συσκευή CRAP η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διοχετεύει οξυγόνο μέσω της ρινικής κοιλότητας. Την χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν έχω πλέον κανένα πρόβλημα». Ο ίδιος θα πει ότι σήμερα αισθάνεται πολύ πιο ευδιάθετος και γεμάτος ενέργεια.

Πάνω από 1,5 εκατ. ενήλικες Αυστραλοί -9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας- πάσχουν από διαταραχές ύπνου, από τις οποίες οι συχνότερες είναι η άπνοια και η αϋπνία.

«Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των καταστάσεων είναι ότι διακόπτουν τον ύπνο και προκαλούν συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως είναι η κόπωση, ο λήθαργος και η πνευματική ατονία», εξηγεί ο καθηγητής, Ντέιβιντ Χίλμαν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Διαταραχών του Ύπνου της Δυτικής Αυστραλίας.

Ο ίδιος τονίζει ότι «περίπου 5% των καρδιακών παθήσεων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης οφείλονται σε διαταραχές του ύπνου οι οποίες, μάλιστα, υπάρχει φόβος να προκαλέσουν και κατάθλιψη. Να σημειωθεί ότι 10% του ποσοστού των πασχόντων από κατάθλιψη, οφείλεται σε διαταραχές ύπνου. Μετά έχουμε βέβαια τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας, τη μείωση παραγωγικότητας και κατά συνέπεια την κατολίσθηση της ποιότητας ζωής». Ο οικονομικός παράγοντας και ο παράγοντας υγείας είναι στενά συνδεδεμένοι, υπενθυμίσει ο ίδιος.

«Υπάρχουν άτομα», σύμφωνα με τον καθηγητής Χίλμαν, «που πιστεύουν ότι μπορούν να ασκήσουν τον εαυτό τους να έχει ανάγκη λιγότερου ύπνου. Αυτό δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για μια φυσιολογική ανάγκη την οποία αν δεν ικανοποιήσεις, θα υποστείς τις συνέπειες. Από τις σοβαρότερες είναι εκείνες που επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου».

ΑΠΕ,health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας