Χωρίς αλλαγές, «κινδυνεύουμε με οικονομική και πολιτική απομόνωση» λέει ο Γ.Προβόπουλος
Η περαιτέρω καθυστέρηση στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα έχει ως καταλήξει «την οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, που θα εξανεμίσει ό,τι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική μας ιστορία», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο ΙΟΒΕ. H πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί εάν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί πριν πάρουν «εκρηκτικές διαστάσεις», υποστήριξε, τονίζοντας πως η παρούσα κρίση είναι βαθιά συστημική.
Η περαιτέρω καθυστέρηση στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα έχει ως καταλήξει «την οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, που θα εξανεμίσει ό,τι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική μας ιστορία», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος σε ομιλία του στο ΙΟΒΕ την Πέμπτη.
H πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί εάν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί πριν πάρουν «εκρηκτικές διαστάσεις», υποστήριξε.
«Αν όμως αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μίας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε επιτύχει στην μεταπολεμική ιστορία μας» είπε χαρακτηριστικά.
Η παρούσα κρίση, τόνισε, είναι «βαθιά συστημική και δεν αντανακλά απλώς μια παροδική, πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου».
Η κρίση, υποστήριξε, οφείλεται στο πρότυπο οικονομικής λειτουργίας που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, και στηρίχτηκε στην εγχώρια ζήτηση και σε μία κρατικιστική αντίληψη για την οργάνωση της οικονομίας, παράγοντας μεγάλα μη διατηρήσιμα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, τα οποία αναδείχθηκαν πιο έντονα με την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Για να πετύχουμε όμως τώρα εκεί που συστηματικά αποτύχαμε στο παρελθόν είναι απολύτως απαραίτητο να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να αποδεχθούμε συλλογικές και ατομικές ευθύνες και κυρίως να απορρίψουμε λογικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Προβόπουλος.
Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Εξηγήσεις από τον διοικητή της ΤτΕ ζητεί το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του, σχετικά με αναφορά που φέρεται να έκανε ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού.
«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, οφείλει να απαντήσει άμεσα και με σαφήνεια στο ερώτημα:
»Με τη σημερινή του ομιλία, πράγματι αποδίδει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα στην πρώτη περίοδο της θητείας της, την ευθύνη για την κρίση, όπως ισχυρίστηκε τηλεοπτικό κανάλι κατά την διάρκεια σχετικού ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων;
»Δεδομένου ότι, κ. Προβόπουλος, έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στη συσσώρευση των ελλειμμάτων και του χρέους κατά την περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και στο έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα ως αποτέλεσμα αυτών, αν πράγματι αποδίδει αυτήν την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να το πει ευθαρσώς».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: 22 στο εδώλιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φορολογική συμμόρφωση & Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το Crash Test της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442