Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΜINI Cooper S Coupe: Mean machine

ΜINI Cooper S Coupe: Mean machine

Το σχεδιαστικό του προφίλ αρκεί ώστε να του προσδώσει ακόμη δυναμικότερα χαρακτηριστικά. Το ΜΙΝΙ Coupe, στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοση Cooper S, φαντάζει ως η εκκεντρικότερη επιλογή στην γκάμα της βρετανικής φίρμας.

Γιάννης Αδάναλης

Η εικόνα ενός αυτοκινήτου με χαμηλή οροφή, χωρίς πίσω πόρτες και μήκος που δεν ξεπερνά τα 3,8 μέτρα προκαλεί. Πόσο μάλλον αν στην παραπάνω περιγραφή προσθέσει κανείς και τα χαρακτηριστικά -σχεδιαστικά και μη- ενός τυπικού ΜΙΝΙ. Ποια είναι αυτά; Οι ακροβολισμένοι στις τέσσερις άκρες του αμαξώματος τροχοί, οι κυκλικοί προβολείς και οι… επίκτητες ρίγες, που ξεκινούν από το μπροστινό καπό και φτάνουν έως την «πόρτα» του χώρου αποσκευών.

Αν θα έπρεπε, λοιπόν, να προσδιορίσεις την ταυτότητα ενός τέτοιου αυτοκινήτου, τότε η εκκεντρικότητα των μεταλλικών και όχι μόνο επιφανειών του αποτελεί ένα σαφές δείγμα του χαρακτήρα του.

Εκκεντρικότητα που μεταξύ άλλων έχει συμπαρασύρει και τη χωροταξία του εσωτερικού, καταργώντας τις θέσεις της πίσω σειράς καθισμάτων και δημιουργώντας ένα γενναιόδωρο -για τα δεδομένα ενός ΜΙΝΙ- χώρο αποσκευών.

Ο όγκος του τελευταίου αγγίζει τα 280 λίτρα (120 λίτρα επιπλέον της hatchback έκδοσης), προσδίδοντας στο MINI Coupe μία απρόσμενα πρακτική διάσταση και χρυσώνοντας το χάπι της αποκλειστικά διθέσιας διαμόρφωσης του θαλάμου επιβατών.

Στο περιθώριο των ιδιαιτεροτήτων που έχει να παρουσιάσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου, καλείσαι να προσαρμοστείς στην αλλόκοτη εργονομία του ταμπλό, η οποία ωστόσο ακολουθεί κατά γράμμα το παράδειγμα των μέχρι σήμερα γνωστών προτάσεων της βρετανικής φίρμας.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για την ποιότητα των υλικών, καθώς τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί διατηρούν το αποδεκτό φινίρισμα και τη μέτρια συναρμογή.

Οι τριγμοί, κυρίως από την εταζέρα πίσω από τις πλάτες των καθισμάτων, επιβεβαιώνει τους ποιοτικούς συμβιβασμούς που το διθέσιο εσωτερικό του MINI Coupe επιβάλλει.

Στα πρώτα αναγνωριστικά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη το λιλιπούτειο coupe των 3,75 μέτρων περνά στην αντεπίθεση, εξασφαλίζοντας άνεση, ευελιξία και τηρουμένων των αναλογιών, οικονομία καυσίμου.

Αποφεύγοντας τις απότομες επιταχύνσεις και γενικότερα τους άσκοπους ηρωισμούς, η κατανάλωση περιορίζεται σε αποδεκτά, για τον χαρακτήρα και την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, επίπεδα.

Αντιστοίχως, ικανοποιητική θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις και την ποιότητα κύλισης, με τις ανεξάρτητες αναρτήσεις να αντισταθμίζουν το χαμηλό προφίλ των ελαστικών.

Η ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης αποτελεί το επόμενο σημείο διαφοροποίησης του MINI Coupe από τον ανταγωνισμό του. Γνώρισμα που θα συναντήσεις σε κάθε πρόταση της φίρμας και θα… λατρέψεις μόλις βρεθείς σε ανοιχτό δρόμο.

Με τη σειρά του, το πλεόνασμα ροπής και ισχύος που προσφέρει το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ των 1,6 λίτρων ενισχύει ακόμη περισσότερο το οδηγοκεντρικό προφίλ του αυτοκινήτου και προσθέτει επιπλέον αξία στις δυνατότητες ενός πλαισίου, που στα χαρτιά τουλάχιστον εμφανίζεται ακόμη πιο άκαμπτο.

Το πάτημα του διακόπτη «Sport» στην βάση της κεντρικής κονσόλας αρκεί ώστε ο χρόνος και πολύ περισσότερο ο τρόπος αντίδρασης του κινητήρα να μεταλλαχτεί, εξασφαλίζοντας την εκρηκτικότητα που υπόσχονται οι 184 ίπποι και τα 260 Nm ροπής.

Στα επόμενα δευτερόλεπτα και μόλις η ταχύτητα κίνησης ξεπεράσει τα 80 χλμ./ώρα η πίσω αεροτομή εκτείνεται ηλεκτρικά, προσφέροντας έως και 40 κιλά κάθετης δύναμης στον πίσω άξονα.

Η συνέχεια ανήκει στον οδηγό, στη διακριτική ευχέρεια του οποίου εξακολουθεί να ανήκει η απενεργοποίηση των σύνθετων «ηλεκτρονικών».

Σε αυτή την περίπτωση η υποστροφή θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη του υπερβάλλοντα ζήλου που αργά ή γρήγορα θα επιδείξεις.

Τις περισσότερες φορές, βέβαια, η σταδιακή απελευθέρωση του δεξιού πεντάλ αρκεί ώστε οι μπροστινοί τροχοί να συναντήσουν ξανά την ιδανική τροχιά.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο πίσω άξονας δείχνει να συγχωρεί τα λάθη, οι πιθανότητες εμφάνισης νευρικών αντιδράσεων από την πλευρά του πλαισίου ελαχιστοποιούνται.

Παρά τις εκρηκτικές επιδόσεις, το ξεκάθαρα οδηγοκεντρικό προφίλ και τον πολλά υποσχόμενο σχεδιασμό του αμαξώματος, το MINI Cooper S Coupe παραμένει ένα φιλικό, προς τον μέσο οδηγό, τετράτροχο.

Αντιστοίχως, στα χέρια του μυημένου δείχνει ικανό να ταπεινώσει κάθε πιθανό αντίπαλο, ακόμη και αν αυτός διαθέτει το φαινομενικό πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ισχύος.

auto.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024