Πάνω από 2 τρισ. δολάρια θα χρειαστούν μέσα στο 2012 τα κράτη της Ευρωζώνης και οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων που λήγουν το νέο έτος, σε μία περίοδο όπου ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές γίνεται όλο και πιο δύσκολος, καθώς εντείνεται η κρίση χρέους και οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα δανεικά θα είναι και… αγύριστα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Bloomberg, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποπληρώσουν το 2012 βραχυχρόνιο και μακρόχρονιο χρέος ύψους άνω του 1,1 τρισ. ευρώ.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο λήγουν γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 519 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία θα αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 320 δισ. ευρώ το 2012 και στο πρώτο τρίμηνο οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 113 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν ομόλογα 665 δισ. δολαρίων (496,6 εκατ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο και άλλα 370 δισ. δολάρια (276,3 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, που βασίζονται σε στοιχεία της εταιρίας Dealogic.

Στις 30 Νοεμβρίου, η διαφορά απόδοσης κρατικών-τραπεζικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 448 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2007 το μέσο spread ήταν 38 μονάδες.

Το 2012 τράπεζες και κυβερνήσεις θα ανταγωνισθούν σκληρά για να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες με τις ενέσεις ρευστότητας ενισχύουν τις τράπεζες και στη συνέχεια αυτές δανείζουν τις κυβερνήσεις, αγοράζοντας κρατικό χρέος.

«Η κρίση κρατικού χρέους είναι μία τραπεζική κρίση», εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Merrill Lynch Wealth Management, Μπιλ Ο’ Νιλ. «Δεν μπορείς να διαχωρίσεις αυτά τα δύο», επισημαίνει. 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr