Στο Μαρκόπουλο το πρώτο κέντρο αποτέφρωσης νεκρών της Αττικής
Το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών της Αττικής -και δεύτερο στη χώρα μετά το αντίστοιχο του δήμου Θεσσαλονίκης- αναμένεται να κατασκευαστεί στο Μαρκόπουλο, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως σημειώνει, ανταποκρίνεται «θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα».
Το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών της Αττικής -και δεύτερο στη χώρα μετά το αντίστοιχο του δήμου Θεσσαλονίκης- αναμένεται να κατασκευαστεί στο Μαρκόπουλο, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως σημειώνει, ανταποκρίνεται «θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα».
Η απόφαση για χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία του αποτεφρωτηρίου αφορά σε χώρο που ανήκει στον δήμο, δίπλα από το υφιστάμενο κοιμητήριο και «μακριά από κάθε κτίσμα, λειτουργικά και οπτικά». Ταυτόχρονα ο δήμος υπόσχεται να τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και να ακολουθηθεί η σχετική (σύγχρονη) τεχνολογία.
Ο δήμος επικαλείται κοινωνικά κριτήρια για την απόφασή του, όπως ο κορεσμός των Δημοτικών Κοιμητηρίων, το φαινόμενο των πρόωρων εκταφών, αλλά και τους πολίτες που αναγκάζονται να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες για να «υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους».
«Πέραν της κοινωνικής διάστασης, η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου θα έχει και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Μαρκοπούλου. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου» σημειώνει σχετική η ανακοίνωση του δήμου Μαρκόπουλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χιλιάδες συλλήψεις σε επιχείρηση της Interpol για τη διαδικτυακή απάτη –
- Πέθανε η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη: «Αναπνέουμε πιο ελεύθερα χάρη σε εκείνη»
- Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός που έκανε βουτιά στο νερό και έσπασε τον αυχένα του
- Ο Λεμπρόν… σκέφτεται τους Χιτ του Γιάννη: «Οι τρεις ομάδες που εξετάζει για το επόμενο βήμα»
- Το… δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ – Γιατί ο Στάρμερ δεν το πήρε μαζί του
- Άργος: Στο μικροσκόπιο της βαλλιστικής οι 13 κάλυκες και οι τρύπες από σφαίρες στον τοίχο – Βίντεο από το σημείο
- Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: Επεισοδιακή παράσταση στο Κιλκίς λόγω μιας ακρίδας
- Στον Ολυμπιακό ο Ζότα Σίλβα! (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442