Ο Μπαράκ Ομπάμα πίεσε τους Ευρωπαίους να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία έχει επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία. Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη δράση και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης και την επίλυση της κρίσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της για την επίλυση της κρίσης, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν λόγους να επιδιώκουν την επιτυχία της προσπάθειας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πίεσε τους Ευρωπαίους να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία έχει επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία.

Στο Λευκό Οίκο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον για την ετήσια συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.

Από την αμερικανική πλευρά μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Η κρίση στην Ευρωζώνη είναι ένα «τεράστιο ζήτημα για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση.

Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη δράση και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης και την επίλυση της κρίσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της για την επίλυση της κρίσης, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν λόγους να επιδιώκουν την επιτυχία της προσπάθειας.

Ο Βαν Ρομπάι επισήμανε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν οφείλεται μόνο στην ΕΕ.

Ακόμη ΗΠΑ και ΕΕ συμφωνούν στη σημασία να εργαστούν από κοινού με τις αναδυόμενες οικονομίες για την αποκατάσταση των ισορροπιών στην παγκόσμια ανάπτυξη.

ΗΠΑ και της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν διμερείς εμπορικές συνομιλίες, με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει πως μπορεί να ενισχυθεί το «αναξιοποίητο δυναμικό» μιας υπερατλαντικής οικονομικής συνεργασίας.

Όπως άλλωστε υπογράμμιζε πριν από τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, ο πρόεδρος σκόπευε να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δράσουν αποφασιστικά και οριστικά στην χαλιναγώγηση της κρίσης χρέους.

«Υπάρχει κάτι που πρέπει να επιλύσουν και έχουν την ικανότητα να το κάνουν, την οικονομική ικανότητα και την πολιτική βούληση», επισήμανε.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο υπήρχαν, πέρα από τα οικονομικά, η Μέση Ανατολή και η υποστήριξη των εκεί δημοκρατικών διαδικασιών, η συνεργασία σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, και οι δύο πλευρές ζητούν από την Τεχεράνη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ενώ ο Βαν Ρομπάι επισήμανε ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Τεχεράνης. Όπως είναι γνωστό υπάρχουν συζητήσεις για την επιβολή εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα, αν και στο εσωτερικό της Ένωσης υπάρχουν ακόμη διαφωνίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr