Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, επισημαίνει σε έκθεσή της ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Η επιτροπή ανακοινώνει με βάση μαρτυρίες που έλαβε ότι έχουν διαπραχθεί συνοπτικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, βιασμοί και αυθαίρετες συλλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ φέρει ευθύνη γι' αυτά τα εγκλήματα.

Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, επισημαίνει σε έκθεσή της ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Η επιτροπή κάνει λόγο για φόνους, βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις κατά των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ φέρει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα.

Η επιτροπή, που πήρε συνεντεύξεις από 223 θύματα και μάρτυρες, περιλαμβανομένων και λιποτακτών, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν μαζικά και να επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης, στους εργαζομένους σε υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στους παρατηρητές να έχουν πρόσβαση στη χώρα.

Αυτές οι μαρτυρίες δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί «συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, μερικά εκ των οποίων αφορούν σεξουαλική βία, καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών» σημειώνεται στην έκθεση.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή δείχνουν ότι αυτές οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράχθηκαν από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας το Μάρτιο του 2011» αναφέρει η έκθεση που αριθμεί 40 σελίδες.

Η επιτροπή του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει άμεσα τέλος και να δεσμευθεί να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr