Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προωθούν Μέρκελ και Σαρκοζί

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προωθούν Μέρκελ και Σαρκοζί

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επιβολή του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλατεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών...

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επιβολή του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη.

Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν.

Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ωστόσο, καθώς η «φωτιά» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει χρόνος για τις «συμβατικές» διαδικασίες της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη- η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η πρώτη επιλογή τους είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17». Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες.

Το σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι απίθανο, καθώς -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- υπάρχουν χώρες – μέλη της Ευρωζώνης που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο.

Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν…

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» θα αποτελούσε ισχυρό μέσο πίεσης για τους αμφιταλαντευόμενους, ώστε να προσχωρήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, υπό το φόβο ότι οι αγορές θα τους εκλάμβαναν ως τους αδύναμους κρίκους. Ή ως χώρες β’ κατηγορίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή χώρες που μπορεί να έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα.

Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν να έχουν αποκρυσταλλώσει το σχέδιό τους για το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας σύντομα, προκειμένου να το παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 – 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει, δε, την Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, εφόσον υπάρξει αποφασιστική κίνηση από πολιτικής πλευράς, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δράσει πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιβεβαιώνει το Παρίσι τα σχέδια για «σκληρό» Σύμφωνο

Στο Παρίσι, η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, επιβεβαίωσε τα σχέδια για ένα αυστηρότερο πλαίσιο δηλώνοντας πωςΕυρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη»,τόνισε η Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες», πρόσθεσε.

«Η Ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση», υπογράμμισε η Πεκρές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024