Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υγιής οδοντοστοιχία και λαμπερό χαμόγελο με τη βοήθεια των laser

Στην Οδοντιατρική τα λέιζερ ήρθαν σχετικά καθυστερημένα κυρίως γιατί η τεχνολογία των πρώτων λέιζερ δεν ήταν προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των οδοντικών ιστών. Σήμερα όμως, μετά από δεκαετίες ερευνών και πρωτοπόρων προσπαθειών μπορούμε να πούμε ότι η Οδοντιατρική με λέιζερ είναι πραγματικότητα!

Έχουν περάσει σχεδόν έξι δεκαετίες από την ανακάλυψη της ακτίνας λέιζερ και την εισαγωγή αυτής της εξαιρετικής τεχνολογίας στην Ιατρική χρήση. Μια ακτίνα συγκεντρωμένου φωτός που μεταφέρει συμπυκνωμένη ενέργεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εφαρμογές – στην Ιατρική, Χειρουργική, Οφθαλμιατρική, Δερματολογία και τα τελευταία χρόνια και στην Οδοντιατρική.

Βασικά χαρακτηριστικά της ακτίνας λέιζερ είναι η εξαιρετική και ιδιαίτερη απορρόφησή της (και της ενέργειας που μεταφέρει) από το νερό που περιέχεται στους ιστούς του σώματος και της χρωματισμένες περιοχές του (π.χ. αιμοφόρα αγγεία). Με αυτό το ιδιαίτερο, λοιπόν, χαρακτηριστικό μπορούμε να έχουμε με διάφορα λέιζερ, χειρουργική αφαίρεση παθολογικών ιστών και αλλοιώσεων, παύση της αιμορραγίας, εξαφάνιση των μικροβίων σε μια μολυσμένη περιοχή, κλπ.

Είναι σε όλους γνωστή η χρήση των λέιζερ στην Οφθαλμιατρική όπου θεραπεύεται η μυωπία και άλλες αλλοιώσεις και παθήσεις, χρησιμοποιώντας μια εκπληκτική τεχνολογία όπου το λέιζερ κατευθύνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και δουλεύει σε ασύλληπτες ταχύτητες που αγγίζουν το εκατοστά του δευτερολέπτου!

Στην Οδοντιατρική τα λέιζερ ήρθαν σχετικά καθυστερημένα κυρίως γιατί η τεχνολογία των πρώτων λέιζερ δεν ήταν προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των οδοντικών ιστών. Σήμερα όμως, μετά από δεκαετίες ερευνών και πρωτοπόρων προσπαθειών μπορούμε να πούμε ότι η Οδοντιατρική με λέιζερ είναι πραγματικότητα!

Τί μπορούν να προσφέρουν σήμερα οι εφαρμογές λέιζερ στους οδοντιάτρους και τους ασθενείς τους;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναίμακτη αφαίρεση παθολογικών ιστών με ταυτόχρονη εξάλειψη των μικρόβιων και των μολύνσεών τους, π.χ. μπορεί σήμερα ο κλινικός οδοντίατρος να θεραπεύσει ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα με ελάχιστη χρήση τραυματικών εργαλείων και σχεδόν αποφεύγοντας τις χειρουργικές θεραπείες, χωρίς τομές, ράμματα, χρήση αντιβιοτικών.

Μπορεί να αφαιρέσει την τερηδόνα από ένα χαλασμένο δόντι χωρίς την χρήση του τροχού και σχεδόν χωρίς αναισθησία. Η τερηδόνα αφαιρείται επιλεκτικά με το λέιζερ λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε νερό, ενώ το υγιές δόντι περιέχει πολύ λιγότερο.

Η συγκόλληση των υλικών των σφραγισμάτων είναι αυξημένη και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες πόνων λόγω της εξάλειψης των μικροβίων στην οδοντίνη.

Μπορεί να συμπυκνώσει την λευκαντική επίδραση ειδικών λευκαντικών υλικών σε μια μοναδική συνεδρία στο ιατρείο, αντί για εβδομάδες λεύκανσης στο σπίτι. Το λέιζερ επιταχύνει την ενέργεια του ενεργού οξυγόνου μέσα στο λευκαντικό με αποτέλεσμα την ταχύτερη και καλλίτερη δράση του λευκαντικού.

Θα πει κανείς, μα αυτά τα λέιζερ τελικά είναι θαυματουργά; Μάλλον, ναι!
Αν κρίνει κανείς από τον συνδυασμό της εκπληκτικής τους τεχνολογίας, της ευκολίας για τον θεράποντα μέσα στα πλαίσια μιας θεραπευτικής ελάχιστης επέμβασης και φυσικά της απόλυτης και συνειδητής αποδοχής από τους θεραπευόμενους – δηλαδή, όλους μας!

health.in.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024