Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το σωματικό βάρος επηρεάζει το αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης

Το σωματικό βάρος επηρεάζει το αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης

Όσοι έχουν βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό και γενικότερα οι αδύνατοι άνθρωποι, είναι πιθανότερο να αποβιώσουν μετά από μία χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Όσοι έχουν βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό και γενικότερα οι αδύνατοι άνθρωποι, είναι πιθανότερο να αποβιώσουν μετά από μία χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζορτζ Στούκενμποργκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Annals of Surgery, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 190.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε διάφορα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία.

Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή την αναλογία του βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα. Όταν ο ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5 τότε το βάρος είναι κάτω του φυσιολογικού, από 18,5 έως 25 το βάρος είναι φυσιολογικό, από 25 έως 30 το άτομο χαρακτηρίζεται υπέρβαρο και όταν ο ΔΜΣ ξεπερνά το 30, τότε μιλάμε για παχυσαρκία.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ΔΜΣ κάτω του 23, ήσαν κατά 40% πιθανότερο να αποβιώσουν εντός 30 ημερών από την χειρουργική επέμβαση (άσχετα με ην πάθησή τους), συγκριτικά με όσους είχαν ΔΜΣ 26-29. Το υψηλότερο ποσοστό θανάτου, από άποψη επιμέρους κατηγοριών επέμβασης, καταγράφηκε στις διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, σύμφωνα με την μελέτη, το χαμηλό βάρος –και ειδικότερα ο χαμηλός ΔΜΣ- πρέπει να αναγνωρισθεί ως σημαντικός ανεξάρτητος παράγων κινδύνου θανάτου μετά από μια χειρουργική επέμβαση, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται πλέον υπόψη από τους γιατρούς.

Προηγούμενες -μικρότερου εύρους- έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία δεν αυξάνει τον μετεγχειρητικό κίνδυνο για ένα ασθενή, μερικές μάλιστα είχαν συμπεράνει ότι τα παραπάνω κιλά μάλλον λειτουργούν προστατευτικά μετά από ένα χειρουργείο. Η νέα ευρύτερη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το χαμηλό βάρος αποτελεί παράγοντα μετεγχειρητικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τους περίπου 190.000 ασθενείς που μελετήθηκαν, σχεδόν 3.200 πέθαναν εντός 30 ημερών από το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκαν. Από όσους είχαν ΔΜΣ κάτω του 23, απεβίωσε το 2,8%, ενώ από όσους είχαν ΔΜΣ 26 έως 30, απεβίωσε το 1,5%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Γι’ αυτούς με ΔΜΣ πάνω από 35, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1%. Μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μετεγχειρητικού κινδύνου.

Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν γιατί οι αδύνατοι κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, μια πιθανή εξήγηση, κατά τον Δρ Στούκενμποργκ, είναι ότι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι πιο «εύθραυστοι» και τελικά πιο ευπαθείς από τους πιο παχύσαρκους.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024