Οι άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της κίνησης οχημάτων, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Επιστημονική ομάδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών με υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με άτομα που ζούσαν σε λιγότερο περιβαλλοντικά επιβαρημένες περιοχές.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 52.000 κατοίκους δύο μεγάλων πόλεων της Δανίας. Σε διάστημα δέκα ετών, σχεδόν 2.000 άνθρωποι, 50-65 ετών στην αρχή της μελέτης, υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο που χρειάστηκε νοσηλεία και τελικά 142 πέθαναν εντός 30 ημερών.

Τα άτομα που είχαν εκτεθεί στις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου στην περιοχή κατοικίας τους είχαν γενικώς 5% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από τα άτομα που ζούσαν σε πιο καθαρό περιβάλλον. Στο ποσοστό αυτό συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες που συντελούν στο εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η σωματική άσκηση.

Πάντως, από στατιστικής πλευράς, είναι πιθανόν το αποτέλεσμα να αποδοθεί και στην τύχη, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το ίδιο το διοξείδιο του αζώτου προκαλεί αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει την έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου με βάσει στοιχεία 40 ετών που αφορούσαν μεταξύ άλλων και την απόσταση των σπιτιών από κεντρική οδική αρτηρία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που μπορούν να εισαχθούν στην αιματική κυκλοφορία μέσω των αναπνευστικών οδών, συντελούν στην φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Εξάλλου, εκτός από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες, παχύσαρκοι και να έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία και ιστορικό καπνίσματος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ενώ στη μελέτη υπολογίστηκε η συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου μόνο στον τόπο κατοικίας των συμμετεχόντων, δεν αναλύθηκαν οι συνήθειες τους ως προς το μέσο που επέλεγαν να πάνε στη δουλειά τους ή την ατμοσφαιρική ρύπανση στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι ο χρόνος και ο τρόπος που επιλέγει να φτάσει κανείς στη δουλειά του, καθορίζει και τα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο