Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παχυσαρκία και καθιστική ζωή προάγουν την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου

Παχυσαρκία και καθιστική ζωή προάγουν την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι μεσήλικες, που είναι παχύσαρκοι, κυρίως γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι μεσήλικες, που είναι παχύσαρκοι, κυρίως γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ξεχωριστή καναδική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα του εντέρου.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Λάουρα Χιουζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν επί 16 χρόνια τις περιπτώσεις περισσότερων από 120.000 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 69 ετών. Στο διάστημα αυτό, το 2% εμφάνισαν ορθοκολικό καρκίνο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους ήσαν κανονικού βάρους. Η περίμετρος της μέσης φάνηκε να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς όσοι είχαν το υψηλότερο ποσοστό κοιλιακής παχυσαρκίας, είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα ορθοκολικού καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος.

Στις γυναίκες, η συσχέτιση ήταν λιγότερο αισθητή: μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου -σε ποσοστό έως 83%- φάνηκε να έχουν κυρίως όσες γυναίκες με μεγάλη περίμετρο μέσης ασκούνταν καθόλου ή πολύ λίγο (κάτω από 30 λεπτά τη μέρα). Όσες ασκούνταν πάνω από 90 λεπτά καθημερινά και παράλληλα είχαν την μικρότερη περίμετρο μέσης, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο.

«Η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου», δήλωσε η Δρ Χιουζ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κοιλιακή παχυσαρκία με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη. Το κοιλιακό λίπος φαίνεται να σχετίζεται κατ’ εξοχήν με την χρόνια ήπια φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό και να οδηγήσει τελικά σε καρκίνο.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον ορθοκολικό καρκίνου περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το ιστορικό κολίτιδας, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, το κάπνισμα και την κακή διατροφή (έλλειψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, με παράλληλη υπερκατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος). Το ορθόν και το κόλον αποτελούν τμήματα του παχέος εντέρου.

Εξάλλου η έρευνα που παρουσίασε η επιδημιολόγο Κριστίν Φριντεράιχ, στο συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, σύμφωνα με το Scientific American, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, γι’ αυτό θα πρέπει να παρεμβάλουν στον χρόνο ακινησίας, μικρά διαστήματα βαδίσματος ή ήπιας σωματικής άσκησης, έστω και λίγων λεπτών.

Σύμφωνα με την καναδική μελέτη, οι καρκίνοι του εντέρου και του μαστού φαίνεται να είναι αυτοί που κυρίως επηρεάζονται από την «κουλτούρα του καθισιού».

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν δείξει ότι το παρατεταμένο καθισιό μπορεί να αποβεί μοιραίο, άσχετα με το πόσο ενεργητικός είναι κανείς τις υπόλοιπες ώρες που δεν κάθεται. Όσο περισσότερο κανείς κάθεται χωρίς διακοπή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται αν το καθισιό περιοδικά διακόπτεται, έστω και για ένα ή δύο λεπτά.

Η καναδική έρευνα συμπέρανε ότι η καθημερινή σωματική άσκηση -έστω μισή ώρα γρήγορο περπάτημα- μειώνει κατά 25% έως 30% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024