Σάββατο 23 Μαϊου 2026
weather-icon 20o
Βαθύτερη ύφεση προβλέπει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2012

Βαθύτερη ύφεση προβλέπει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2012

Με σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για την πορτογαλική ύφεση κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2012 στη Λισαβόνα, που εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% τον επόμενο χρόνο -αντί του 2% που ήταν η εκτίμηση την περίοδο που η Λισαβόνα προσέφευγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ο προϋπολογισμός, η υπερψήφιση του οποίου θεωρείται δεδομένη, περιλαμβάνει επίσης σκληρότερα μέτρα λιτότητας, ενώ τα συνδικάτα προαναγγέλλουν ένταση των κινητοποιήσεων με γενική απεργία.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Με σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για την πορτογαλική ύφεση κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2012 στη Λισαβόνα, που εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% τον επόμενο χρόνο -αντί της εκτίμησης για ύφεση 2% την περίοδο που η Λισαβόνα προσέφευγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει έτσι τη βαθύτερη ύφεση που έχει περάσει η Πορτογαλία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 -ενώ το 2011 η μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 1,9%.

Ο προϋπολογισμόςπεριλαμβάνει επίσης σκληρότερα μέτρα λιτότητας, όπως μαχαίρι στο 13ο και 14ο μισθό για το δημόσιο τομέα και ένταξη περισσότερων αγαθών στον υψηλό ΦΠΑ.

«Έφτασε η ώρα της αλήθειας, κατά την οποία πρέπει να πάρουμε αποφασισμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ παρουσιάζοντας το προσχέδιο.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους έχουν ήδη προαναγγείλει ένταση των κινητοποιήσεων που ξεκινούν στις 20 του μηνός. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα -«ομπρέλες» των υπόλοιπων σωματείων- CGTP και UGT ανέφεραν τη Δευτέρα πως σκοπεύουν να προχωρήσουν σε γενική απεργία, την ημερομηνία της οποίας θα αποφασίσουν την Τετάρτη.

Η τελευταία γενική απεργία στη χώρα είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Το περασμένο Σάββατο, η ανταπόκριση των Πορτογάλων στο παγκόσμιο κάλεσμα για διαδηλώσεις ήταν, όπως αναφέρει το Reuters, από τις μεγαλύτερες στην υφήλιο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης έλλειμμα 4,5% επί του ΑΕΠ, τηρώντας τις εκτιμήσεις του πορτογαλικού μνημονίου. Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αναμένεται για τις 29 Νοεμβρίου και η υπερψήφισή του θεωρείται εξασφαλισμένη, δεδομένης της ισχυρής πλειοψηφίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Μαϊου 2026
Cookies