Δεκαπλάσια ποσότητα πετρελαίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες έχει διαρρεύσει από το κοντέινερ Rena που προσάραξε σε ύφαλο ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Συνολικά, 130-350 τόνοι έχουν χυθεί στη θάλασσα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους 30 που υπολογίζονταν μέχρι τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

Την κρισιμότητα της κατάστασης φανερώνει το γεγονός ότι το πλήρωμα του ελληνικών συμφερόντων πλοίου έχει απομακρυνθεί από το MV Rena.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η αύξηση της διαρροής οφείλεται στις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Μάλιστα, εξαιτίας της κακοκαιρίας χρειάστηκε να σταματήσουν προσωρινά οι προσπάθειες απάντλησης πετρελαίου από το σκάφος.

Η πρόσκρουση σε ύφαλο του κοντέινερ κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας αποτελεί τη «χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή» στην ιστορία της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ.

Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, Maritime New Zealand, ανέφερε ότι το κοντέινερ έχει υποστεί «ζημιά από την κίνησή του και σημαντική ποσότητα διαρρέει από το σκάφος».

Εκπρόσωπος της Maritime New Zealand ανέφερε ότι έχει τρυπήσει η βασική δεξαμενή του Rena και το πετρέλαιο που διαρρέει κινείται νοτιοδυτικά.

Αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να κόψουν το πλοίο στη μέση. Στην περίπτωση αυτή 1.700 τόνοι αργού πετρελαίου θα απελευθερωθούν, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.  Ωστόσο, για την ώρα, όπως μεταδίδει το ABC, το σκάφος δεν κινδυνεύει.

Το πλοίο Rena, 47.000 τόνων, προσάραξε νωρίς την Τετάρτη στον ύφαλο Αστρολάβος, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στον Κόλπο της Αφθονίας.

Εντοπίστηκαν πουλιά καλυμμένα από πετρέλαιο, ανάμεσά τους μικροί μπλε πιγκουίνοι, οι οποίοι διασώθηκαν. Ήδη πετρέλαιο έχει φτάσει σε διάφορα σημεία στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιο σας