Πολιτική αντιπαράθεση στη Νότια Αφρική για την άρνηση χορήγησης βίζας στο Δαλάι Λάμα
Κατά της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, τον Δαλάι Λάμα, έβαλε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου μιλώντας για μία «ντροπιαστική πράξη» που κάνει τη χώρα του «χειρότερη από την Κίνα». Οι Αρχές επικαλέστηκαν τυπικούς λόγους για την άρνηση της χορήγησης.
Κατά της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, τον Δαλάι Λάμα, έβαλε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου μιλώντας για μία «ντροπιαστική πράξη» που κάνει τη χώρα του «χειρότερη από την Κίνα».
Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Τούτου προς το Δαλάι Λάμα για τα 80ά του γενέθλια. Ο Θιβετιανός ηγέτης ακύρωσε την επίσκεψη γιατί δεν του χορηγήθηκε βίζα, κάτι που προκάλεσε την οργή του Νοτιοαφρικανού αρχιεπίσκοπου.
Οι Αρχές επικαλέστηκαν τυπικούς λόγους για την άρνηση της χορήγησης.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Τούτου στράφηκε κατά του κυβερνώντος κόμματος, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, με το οποίο είχε πολιτευτεί στο παρελθόν. «Η κυβέρνηση μας είναι χειρότερη από αυτή του απαρτχάιντ, γιατί τουλάχιστον με εκείνη τη κυβέρνηση το περίμενες» είπε φανερά εξοργισμένος.
Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία (εκλέγεται από το 1994) έχει γίνει πολύ ανεκτική και ότι μπορεί να έχει την τύχη των κυβερνήσεων της Αραβικής Άνοιξης.
Στρεφόμενος δε κατά του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο Ντ.Τούτου είπε ότι «εσύ και η κυβέρνηση σου δεν με εκπροσωπείτε».
Το ζήτημα έχει συσπειρώσει μέρος του Τύπου, θρησκευτικούς και πνευματικούς ηγέτες με το μέρος του Τούτου και κατά της κυβέρνησης.
Παραταύτα, Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι εξαναγκάστηκαν να αρνηθούν την έκδοση βίζας λόγω πιέσεων από την Κίνα, η οποία είναι εμπορικός συνεργάτης της Νοτίου Αφρικής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κύπρος: εξακολουθώ να μην ξεχνώ
- Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα ο 25χρονος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- Το Μαξίμου κάνει γαργάρα τις υποκλοπές και πανηγυρίζει που έχει μόνο 4 υπόδικους βουλευτές…
- Ισπανία – Αργεντινή: Δίκαιο και άδικο…
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου» έρχεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
- ΟΟΣΑ: Πόσο αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα – Ανεπούλωτες οι πληγές της κρίσης
- Δακτύλιος: Πότε παύει να ισχύει στο κέντρο της Αθήνας για το καλοκαίρι
- Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές τη Δευτέρα σε 15 περιοχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442