Ευθύνες στην ΕΕ ρίχνει η Άγκυρα για τη «συνέχιση του αδιεξόδου» στο Κυπριακό
Για «συνυπαιτιότητα» της Ευρώπης στο αδιέξοδο του Κυπριακό έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εν όψει της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, λέγοντας πως η ΕΕ «θα ευθύνεται για το ξεκίνημα μίας διαδικασίας που θα κάνει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί». Ο Αμπντ.Γκιουλ τόνισε μάλιστα ότι «όλοι θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα» να δεχθούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, σημειώνοντας επίσης πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία θα πάρει όλα τα μέτρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο».
Για «συνυπαιτιότητα» της Ευρώπης στο αδιέξοδο του Κυπριακό έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εν όψει της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, λέγοντας πως η ΕΕ «θα ευθύνεται για το ξεκίνημα μίας διαδικασίας που θα κάνει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί».
Ο Αμπντ.Γκιουλ τόνισε μάλιστα ότι «όλοι θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα» να δεχθούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, σημειώνοντας επίσης πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία θα πάρει όλα τα μέτρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο».
Μιλώντας στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «είναι αυτή που στερείται βούλησης για συμβιβασμό».
«Η τουρκική πλευρά» υποστήριξε, «κατέβαλε κάθε προσπάθεια κατά τις συνομιλίες για την ένωση του νησιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρότι απέρριψε το σχέδιο Ανάν, το οποίο στήριζε όλη η διεθνής κοινότητα, έγινε δεκτή ως μέλος στην ΕΕ. Βρίσκονται στα αρχεία οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις σημαντικών χωρών της ΕΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε ελλιπώς στην ΕΕ, δίχως να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το γεγονός ότι η ημιτελής αυτή διοίκηση, θα αναλάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία στην ΕΕ, θα δείξει την αδυναμία της ΕΕ».
Υποστήριξε, δε, ότι ως αποτέλεσμα της στάσης αυτής της ΕΕ «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση» για την επίλυση και είπε πως «έτσι, η ΕΕ υποπίπτει στη θέση αυτού που ενθαρρύνει το αδιέξοδο στη λύση.
«Πολύ φοβάμαι ότι κάτω από τις συνθήκες αυτές, η ΕΕ θα είναι υπαίτιος για την έναρξη μίας διαδικασίας που θα καταστήσει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί. Αργά ή γρήγορα, όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Τουλάχιστον 10 τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε λίμνη στην Οκλαχόμα
- «Ο Στογιάκοβιτς επιλέγει την Εθνική Ελλάδας»
- Κέιτι Πέρι: Οι νέες φωτογραφίες που ανέβασε με τον Τζάστιν Τριντό και τη Μιράντα Κερ
- Σχηματίζεται το νέο Champions League: Γνωστό το 1/3 της League Phase για τη σεζόν 2026-27
- Οι «Βάστα Σόιμπλε» επιστρέφουν – εάν έφυγαν ποτέ
- Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα
- «Ήμερη, Η Ανατομία μιας Πτώσης»: Για 15 παραστάσεις στο θέατρο Πορεία
- Η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν σε πολιτική και οικονομική ευκαιρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442