
ICAP : Μείωση στην εγχώρια αγορά λιπαντικών
Η ζήτηση για τα εξεταζόμενα προϊόντα επηρεάζεται ουσιαστικά από την εξέλιξη και διαμόρφωση του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες), ο αριθμός του οποίου παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,6% την περίοδο 2002-2010. Οι πρόσφατες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στη δέκατη έκδοση της σχετικής Κλαδικής Μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση […]
Η ζήτηση για τα εξεταζόμενα προϊόντα επηρεάζεται ουσιαστικά από την εξέλιξη και διαμόρφωση του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες), ο αριθμός του οποίου παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,6% την περίοδο 2002-2010. Οι πρόσφατες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στη δέκατη έκδοση της σχετικής Κλαδικής Μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε. Η ανανέωση του στόλου με νέας τεχνολογίας οχήματα, τα οποία απαιτούν λιγότερο συχνές αλλαγές λιπαντικών, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των λιπαντικών έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για λιπαντικά.
Η συνολική αγορά καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από ορυκτέλαια (61%), ενώ τα συνθετικά/ημισυνθετικά λιπαντικά εκτιμάται ότι συμμετέχουν με μερίδιο περίπου 27% στο σύνολο της κατανάλωσης για το 2010.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας, οι εταιρείες του κλάδου διαθέτουν τα λιπαντικά κυρίως μέσω χονδρεμπόρων (μερίδιο 54% το 2010) και ακολουθούν τα συνεργεία, τα πρατήρια και τα λιπαντήρια.
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων (παραγωγικών/εισαγωγικών) του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός 13 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών για τις χρήσεις 2008 και 2009.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν κατά 19,8% το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 11,7%. Ως εκ τούτου, τα συνολικά καθαρά κέρδη (προ φόρου εισοδήματος) μειώθηκαν κατά 27,5% ενώ τα κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 20% την ίδια περίοδο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442