Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο Τόκιο για να πουν «Ποτέ πια Φουκουσίμα» και να ζητήσουν να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί, λίγο μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών από το πυρηνικό δυστύχημα.

Περίπου 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν σύμφωνα με τους οργανωτές της στην πορεία, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 11 Μαρτίου, την ημέρα που σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, προκαλώντας μεγάλες διαρροές ραδιενέργειας.

«Να σταματήσουν οι πυρηνικοί σταθμοί! Ποτέ πια Φουκουσίμα» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Παρών στη διαδήλωση ήταν ο Νομπελίστας Λογοτεχνίας Κενζαμπούρο Οέ, ο οποίος δήλωσε προς το πλήθος: «Μερικοί λένε πως είναι αδύνατο να κάνουμε χωρίς την πυρηνική ενέργεια, όμως αυτό είναι ένα ψέμα. Η πυρηνική ενέργεια συνοδεύεται πάντα από καταστροφές και θυσίες».

Στη διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από πολλές αντιπυρηνικές οργανώσεις, συμμετείχαν επίσης άνθρωποι που κατοικούσαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίκο Νόντα υποσχέθηκε να ανακοινώσει ως το καλοκαίρι του 2012 μια νέα ενεργειακή πολιτική, όπου το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας θα μειωθεί υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Γράψτε το σχόλιο σας