Άνοιξαν οι κάλπες στη γερμανική πρωτεύουσα για την τελευταία εκλογική μάχη της χρονιάς στη Γερμανία, στις οποίες διαφαίνεται άνετη επανεκλογή του Σοσιαλδημοκράτη Κλάους Βόβεραϊτ στην ηγεσία της πόλης και του κρατιδίου με όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα να μένουν ανοικτά. Μάχη για να κρατηθούν στη δεύτερη θέση δίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), εκτός τοπικής Βουλής κινδυνεύουν να μείνουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) -και για την έκπληξη ετοιμάζεται το νεοσύστατο κόμμα των «Πειρατών».

Γλιστρώντας στην τρίτη θέση, οι Χριστιανοδημοκράτες θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα στο τέλος της δύσκολης φετινής «σούπερ εκλογικής χρονιάς». Το κόμμα της καγκελαρίου έχει υποστεί ταπεινωτικές ήττες στις περισσότερες από τις προηγούμενες έξι εκλογικές μάχες σε κρατίδια και πόλεις, ενώ οι κυβερνητικοί της σύμμαχοι του FDP έχουν ήδη αποτύχει τέσσερις φορές φέτος να μπουν στα τοπικά Κοινοβούλια.Από το πρωί τις Κυριακής, 2,67 εκατομμύρια Βερολινέζοι έχουν κληθεί στα εκλογικά τμήματα. Oι κάλπες κλείνουν μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα και μέχρι το μεσημέρι, και ενώ η βροχή που ξεκίνησε το πρωί συνεχιζόταν, η συμμετοχή βρισκόταν στο 19,1%, έναντι 22,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2006.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν περίπου ένα 31% στον Βόβεραϊτ των Σοσιαλδημοκρατών και ένα αρκετά μικρότερο 22% στο CDU. Οι Πράσινοι πλησιάζουν αρκετά το CDU, ευρισκόμενοι κοντά στο 20%, και το κόμμα της Αριστεράς κοντά στο 11%.

Το κόμμα των Πειρατών όμως είναι η έκπληξη στη φετινή μάχη, που μπαίνει στο στίβο ελπίζοντας να κερδίσει το 8% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις: Πρόκειται για το γερμανικό «παρακλάδι» του σουηδικού «πειρατικού κόμματος», με ατζέντα την αναμόρφωση του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο και ενίσχυση της προστασίας της «ιδιωτικότητας» των χρηστών του Ίντερνετ.

Όσον αφορά δε τους Φιλελεύθερους, οι ήττες του FDP στις εκλογές της Βρέμης και Μεκλεμβούργου-Πομερανίας έχουν χρεωθεί στο νέο πρόεδρο του κόμματος, υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Το FDP Βερολίνου έριξε στην τελική ευθεία όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα στην αντιπαράθεση για το ευρώ ακολουθώντας σαφή ευρω-σκεπτικιστική γραμμή.

Όπως είπε ο πρόεδρος του FDP Βερολίνου Κρίστοφ Μάγιερ, κάθε ψήφος για το FDP θα είναι στήριξη των ευρω-σκεπτικιστών στο κόμμα του που «μάχονται στην ευρωκρίση να μην ξεπουληθούν γερμανικά συμφέροντα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας