Απάντηση για τη διόγκωση του ελλείμματος έδωσε και η ΕΛΣΤΑΤ
Απάντηση δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις καταγγελίες στελεχών της για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, μετά την αποπομπή τεσσάρων μελών του ΔΣ. Στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από το Μητρώο με τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο επανεξετάζεται και αναθεωρείται περιοδικά. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2010 ξεκίνησε η διαδικασία επανεξέτασης των Φορέων, διαδικασία η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Απάντηση επιχειρεί να δώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις καταγγελίες στελεχών της για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, μετά την αποπομπή, την Πέμπτη, τεσσάρων μελών του διοικητικού της συμβουλίου.
Στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από το Μητρώο με τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο επανεξετάζεται και αναθεωρείται περιοδικά.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2010, σε συνεργασία με τη Eurostat, ξεκίνησε η διαδικασία επανεξέτασης των Φορέων, διαδικασία η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.
«Με προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας των στοιχείων του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, λόγω της -μεταξύ άλλων- εσφαλμένης ταξινόμησης εκτός γενικής κυβέρνησης περίπου 20 μεγάλων φορέων (ΟΣΕ, ΕΛΓΑ, ΕΟΤ κλπ) που είχαν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν χρέη.
Η επανεξέταση αυτή -αναφέρεται στην ανακοίνωση- ήταν επείγουσα προτεραιότητα, καθώς Ελλάδα και ΕΕ ζητούσαν μια καθαρή εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία καταγραφής των Φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Η σχετική λίστα θα αντικαταστήσει το υπάρχον μητρώο (Απρίλιος 2011) και θα ελέγχεται-επικαιροποιείται ανά τρίμηνο.
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν κατάλογο με 151 φορείς για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της. Από τους 151 φορείς, οι 111 βρίσκονται επίσης στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011.
» Το Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει 897 φορείς και ως εκ τούτου ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε και το Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ διαφέρουν.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Νέα μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραύλους στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας
- Αλλαγή ώρας έναρξης στο Μεξικό – Αγγλία λόγω… κεραυνών!
- Η Porsche ενδέχεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442