Υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης τάσσεται ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, πως η Ρώμη είναι έτοιμη να κάνει θυσίες όσον αφορά την κυριαρχία της, για να διευκολύνει τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής κυβέρνησης».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, πως η Ρώμη είναι έτοιμη να κάνει θυσίες όσον αφορά την κυριαρχία της, για να διευκολύνει τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής κυβέρνησης».
«Διάφορες χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις για τον ευρωπαϊκό φεντεραλισμό, όμως η Ιταλία είναι έτοιμη να παραιτηθεί απ’ όση κυριαρχία χρειάζεται, ώστε να δημιουργηθεί μια αληθινή κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση» δηλώνει ο υπουργός στη γερμανική εφημερίδα.
«Πρέπει να εργαστούμε σοβαρά για το σχηματισμό μιας αληθινής ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης. Δεν αρκεί πλέον να διευθύνουμε την Ευρώπη με συναντήσεις γύρω από ένα τραπέζι σε διακυβερνητικό επίπεδο» πρόσθεσε.
«Αν είναι ανάγκη, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι (υφιστάμενες) συνθήκες» και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λισαβόνας, δήλωσε επίσης διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται «να ξαναγραφεί από την αρχή», αλλά «να επανεξεταστούν ή να τροποποιηθούν ορισμένα κεφάλαια».
Ο Φρατίνι επαίνεσε επίσης τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για να αντιμετωπιστεί η κρίση από το να ενισχυθεί η Ευρώπη.
Αναφερόμενος στη σφραγίδα που άφησε στην Ιστορία ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε τη στιγμή της επανένωσης, ο Φρατίνι υπενθύμισε πως «κι εμάς θα μας κρίνει η Ιστορία».
«Έστω κι αν η καγκελάριος χάσει μερικές ψήφους στις τοπικές εκλογές, τοποθετείται αποφασιστικά από την πλευρά της Ευρώπης. Και έχει δίκιο» τόνισε.
Τον Μάρτιο η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει πως επιθυμεί κι αυτή αλλαγές στις συνθήκες της Ένωσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βουτιά στις παγκόσμιες αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
- Καραθανασόπουλος: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση για να εμποδίσει την κλήτευση Δημητριάδη – Ντίλιαν στην Επιτροπή
- Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής: Πραξικοπηματικό «όχι» της πλειοψηφίας για κλήση στην επιτροπή Θεσμών των Δημητριάδη και Ντίλιαν
- HELLENiQ ENERGY: Οι ΑΠΕ ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακού μετασχηματισμού
- Μπαρτζώκας: «Όπου πηγαίνω μου λένε, πάμε για το 5ο ευρωπαϊκό»
- Ιταλία: Το κόμμα της Μελόνι προτείνει την άμεση απέλαση των αλλοδαπών παραβατών
- Φωτιές: Δύο πύρινα μέτωπα σε Λάρισα και Κιλκίς – Σηκώθηκαν εναέρια
- H οφθαλμαπάτη των «αόρατων» παπουτσιών: Ούτε σανδάλια, ούτε μπαλαρίνες – Τι είναι;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442