Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμάζουν Ρωσία-Βόρειος Κορέα, σύμφωνα με δημοσίευμα
Η Βόρειος Κορέα και η Ρωσία πρόκειται να διεξάγουν για πρώτη φορά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, πιθανώς ακόμη και μέσα στο 2011, σε μια επίδειξη ισχύος έναντι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, γράφει η ιαπωνική εφημερίδα Asahi.
Η Βόρειος Κορέα και η Ρωσία πρόκειται να διεξάγουν για πρώτη φορά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, πιθανώς ακόμη και μέσα στο 2011, σε μια επίδειξη ισχύος έναντι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, γράφει η ιαπωνική εφημερίδα Asahi.
Το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία των δύο κρατών θα λάβουν μέρος σε κοινά αεροναυτικά γυμνάσια έπειτα από συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε η Asahi επικαλούμενη πηγή «προσκείμενη» στην Πιονγιάνγκ.
Η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα θα παρακολουθήσουν με προσοχή τα γυμνάσια αυτά -εφόσον γίνουν- αν και στην διάρκειά τους δεν πιστεύεται ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών.
Η ηγεσία της Βορείου Κορέας, που το 2009 είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την παροχή οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας καθώς και τροφίμων με αντάλλαγμα την απεμπόληση των οπλικών πυρηνικών της προγραμμάτων, έχει ξεκινήσει πολιτική προσέγγισης με χώρες της Δύσης τους τελευταίους μήνες.
Οι εξαμερείς συνομιλίες (Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) δεν αποκλείεται να επαναληφθούν, κάτι που θα ήθελαν τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο.
Ωστόσο, Σεούλ, Ουάσινγκτον και Τόκιο υποστηρίζουν ότι θα ξαναρχίσουν μόνο εάν η Βόρειος Κορέα κάνει σαφή βήματα και οι πυρηνικοί επιθεωρητές επιστρέψουν.
Οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα πραγματοποίησαν πέρυσι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού της Ιαπωνίας ως παρατηρητές.
Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ υποσχέθηκε στον Ντ.Μεντβέντεφ, όταν συναντήθηκαν στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα, πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και την παραγωγή τους για να ξαναρχίσουν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μέση Ανατολή: Ποιες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από το πετρελαϊκό σοκ που προκαλεί ο πόλεμος
- Βακτήριο που σχεδιάστηκε με ΑΙ παραβιάζει βασικό κανόνα της ζωής
- Ηλεία: Με λευκά μπαλόνια αποχαιρετούν τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι
- Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την Πρωτομαγιά
- Πρεμιέρα της Εθνικής πόλο γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο
- Η ιστορία του διαμαντιού Koh-i-Noor: Ο Μαμντάνι θα ζητήσει από τον Κάρολο να το επιστρέψει
- Τουρκία: Αγριογούρουνο έτρεχε σε πολυσύχναστο δρόμο – Τραυμάτισε τρία άτομα
- Η ΝΔ που επιτίθεται ανοίκεια στην ευρωπαϊκή εισαγγελία κατηγορεί την αντιπολίτευση για «άρρωστο κλίμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442