Καθίζηση 46% στην οικοδομή το πρώτο πεντάμηνο του 2011
Πτώση 46,1% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα, βάσει του όγκου, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας πνέει τα λοίσθια, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους, ενώ οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.
Πτώση 46,1% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα, βάσει του όγκου, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας πνέει τα λοίσθια, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους, ενώ οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.
Τον Μάιο, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.489 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 532 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.942,6 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρουσιάστηκε, δηλαδή, μείωση κατά 15,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 36,7% στην επιφάνεια και κατά 29,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του α΄πενταμήνου, εμφανίζεται μείωση κατά 37,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας, κατά 49,6% στην επιφάνεια και κατά 46,1% στον όγκο.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διψήφια ποσοστά μείωσης καταγράφονται και στις 13 περιφέρειες της χώρας, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται σε Κεντρική Μακεδονία (62,3%), Κρήτη (59,6%) και Ήπειρο (54,9%).
Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον φετινό Μάιο, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) διαμορφώθηκε σε 42.260 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 8.287,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 30.290,7 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 22,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32% στην επιφάνεια και κατά 31,9% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2009 – Μαΐου 2010.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επίσημα στην Άρσεναλ ο Ιλάν Μελιέ
- Μία σύλληψη για τη φωτιά στο Καλοχώρι – Τι υποστήριξε ο 70χρονος
- ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα μηδέν – Παραιτήσεις, συγκρούσεις και το εντελώς αβέβαιο μέλλον
- Συρία: Συνελήφθη ο πυρήνας που βρίσκονταν πίσω από την βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
- Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχωρεί από το «Ολντ Τράφορντ» μετά από 115 χρόνια – Η νέα τοποθεσία (vid, pic)
- Ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως
- LIVE: Γαλλία – Μαρόκο
- Η «απόδραση» της Νταϊάνα: Τα παιδιά, ο Ντόντι και το σχέδιο Μαλιμπού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442