Δικαστικά προσανατολίζονται να κινηθούν οι πρυτάνεις κατά του νέου νόμου-πλαίσιο
Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάσσεται η πλειοψηφία των πρυτάνεων, που συνεδριάζουν εκτάκτως από το πρωί της Παρασκευής στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, υπό τη σκιά των δεκάδων καταλήψεων σχολών και τμημάτων από φοιτητές. Οι πρυτάνεις, μέχρι στιγμής, προσανατολίζονται στο να προσφύγουν στα Συνταγματικά Δικαστήρια κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συνεδρίαση των πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάσσεται η πλειοψηφία των πρυτάνεων, που συνεδριάζουν εκτάκτως από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, υπό τη σκιά των δεκάδων καταλήψεων σχολών και τμημάτων από φοιτητές.
Στη σύνοδο έγινε γενική αποτίμηση της κατάστασης, ενώ όπως είπε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ.Ρέμελης, η συνεδρίαση γίνεται παρουσία συνταγματολόγων. ‘Όπως, διαφαίνεται οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις είναι αυτές που αφορούν στην οργάνωση της Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.
Ο κ. Ρέμελης τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων, είναι βέβαιο ότι θ’ αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.
Οι πρυτάνεις, μέχρι στιγμής, προσανατολίζονται να προσφύγουν στα Συνταγματικά Δικαστήρια και έτσι όταν εκδοθεί η πρώτη πράξη, που είναι η Διαπιστωτική, μέσα σε 60 ημέρες θα μπορεί να προσβληθεί. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν ενιαία όλοι, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», εκτίμησε ότι «πάει να χαθεί ο έλεγχος» και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη».
Σε ερώτηση τι απαντούν οι πρυτάνεις στην έκκληση της υπουργού Παιδείας, από τη Βουλή, για ανοιχτά Πανεπιστήμια ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι «αυτή την έκκληση την έχουμε κάνει και εμείς», θυμίζοντας και ανάλογες κινήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τέλος, επισήμανε τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που εξακολουθούν, όπως είπε, εκτός των άλλων να ταλαιπωρούν τα ιδρύματα.
Η συνεδρίαση των πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Λίβανος: Χριστιανικά χωριά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Νετανιάχου ότι ζήτησαν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ
- Οι δηλώσεις του Ρονάλντο μετά τον αποκλεισμό: «Η Πορτογαλία πριν από μένα δεν είχε τίτλο – Το Euro αξίζει όσο ένα Μουντιάλ»
- Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: Ανησυχία για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό από την Κίνα
- Ρόδος: Συνελήφθη 47χρονος για ενδοοικογενειακή βία – Ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του σε βενζινάδικο
- Τι έκανε ο Μοντέρο με τη Δομινικανή Δημοκρατία λίγο πριν τον Ολυμπιακό (vids)
- Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύοντας στη νέα εικόνα της πρωτεύουσας και στο μέλλον της αστικής διαμονής
- Πυροπροστασία περιοχών με βιομηχανικούς χώρους: Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και ελάχιστος έλεγχος
- «Θα είναι η πιο αιματηρή ταινία μου» – Στο επόμενο έργο του Ντάριο Αρτζέντο πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442