Κακές σχολικές επιδόσεις για τα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
Τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα με την ορθογραφία και τη γραμματική, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Οι ερευνητές από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα εξηγούν ότι στην ανάγνωση και τα μαθηματικά συνήθως εστιάζουν οι γονείς και οι δάσκαλοι, ενώ τα προβλήματα στην γραφή παραμένουν στο περιθώριο.
Η γραφή είναι σημαντικό συστατικό της ακαδημαϊκής επιτυχίας, της κοινωνικής και συμπεριφορικής κατάστασης του ατόμου και αν τα προβλήματα που σχετίζονται μ’ αυτήν δεν εντοπιστούν εγκαίρως, ειδικά στα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, μπορεί να διαρκέσουν για το σύνολο της ζωής του.
Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 6.000 παιδιά (όλα είχαν γεννηθεί στο Ρότσεστερ μεταξύ 1976-1982 και εξακολουθούσαν να ζουν εκεί και μετά την ηλικία των πέντε ετών). Οι ερευνητές εντόπισαν τα σχολεία και τα ιατρικά και σχολικά αρχεία για να βρουν παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο καθώς και ποιες επιδόσεις είχαν στη γραφή, την ανάγνωση και τα τεστ νοημοσύνης στο Γυμνάσιο.
Συνολικά, 379 παιδιά πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το οποίο ήταν συχνότερο στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια. Απ’ το σύνολο των παιδιών, μόνο 800 είχαν κακό σκορ στα τεστ των δεξιοτήτων γραφής. Τα περισσότερα παιδιά που είχαν πρόβλημα με τη γραφή είχαν επίσης δυσκολίες και στην ανάγνωση.
Τα προβλήματα γραφής ήταν συχνότερα στα κορίτσια και αγόρια με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοριών είχε πρόβλημα γραφής, συγκριτικά με ένα στα έξι αγόρια χωρίς το σύνδρομο.
Στα κορίτσια, το 57% των πασχόντων είχε πρόβλημα με τη γραφή, συγκριτικά με λιγότερο από το 10% των υγιών κοριτσιών. Επίσης τα κορίτσια που έπασχαν από το σύνδρομο είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να έχουν συνδυαστικά προβλήματα γραφής και ανάγνωσης.
Τα προβλήματα μνήμης και προγραμματισμού στα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ενδεχομένως να επηρεάζουν και την ικανότητα γραφής, ενώ το σύνδρομο στο παρελθόν έχει συσχετιστεί με μαθησιακές διαταραχές.
Οι Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι γενετικοί παράγοντες κρύβονται τόσο πίσω από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας όσο και από τα μαθησιακά προβλήματα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου, καθώς και τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να επιλύσουν τις σχετικές δυσχέρειες, ειδικά αν εφαρμοστούν κατά την απαρχή του προβλήματος.
health.in.gr
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442