Τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις παραβιάσεις στη Συρία αποφάσισε ο ΟΗΕ
Το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε την Τρίτη υπέρ της σύστασης μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Η απόφαση, η οποία προτάθηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις τέσσερις αραβικές χώρες-μέλη του Συμβουλίου υιοθετήθηκε παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Κούβα.
Το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε την Τρίτη υπέρ της σύστασης μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.
Η απόφαση, η οποία προτάθηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις τέσσερις αραβικές χώρες-μέλη του Συμβουλίου (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Κουβέιτ) υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 9 αποχές και παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Κούβα.
Το Συμβούλιο καταδίκασε τις «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές της Συρίας, όπως τις αυθαίρετες εκτελέσεις, την εκτεταμένη χρήση βίας και τον θάνατο και τον διωγμό που υφίστανται διαδηλωτές και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η απόφαση υιοθετήθηκε τη δεύτερη και τελευταία ημέρα έκτακτης συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.
Ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Φαϊζάλ Χαμπάζ Χαμούι απέρριψε την απόφαση.
«Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι αποφασισμένοι να καταδικάσουν πολιτικά τη Συρία και να απορρίψουν την πρόταση της Συρίας για άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις» είπε.
Η συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο είχε ανασταλεί νωρίτερα φέτος, έτσι δεν έχει ψήφο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ο Ολυμπιακός θέλει να καθαρίσει τη σειρά στο Μονακό και να κλείσει θέση στο Final Four
- H Άρσεναλ είναι ξανά το φαβορί για τον τίτλο: Το πρόγραμμα των «κανονιέρηδων» και της Σίτι μέχρι το φινάλε της Premier League
- Ο Κένεθ Μπράνα θέλει να επιστρέψει στον κόσμο του Thor
- Θεσσαλονίκη: Παρανάλωμα του πυρός μοτοσικλέτα – Ζημιές σε δύο αυτοκίνητα
- ΑΕΚ: Το πρόγραμμά της ενόψει του Final 4 του Basketball Champions League
- «Εαρινή Φρυνίχου Unplugged»: Μουσικό φεστιβάλ στο Θέατρο Τέχνης
- Όταν μια κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε νομιμοποίηση, το μόνο που απομένει είναι αντιθεσμικά παιχνίδια
- Γαλλία: Το μεγαλύτερο γυμνιστικό θέρετρο του κόσμου «πνίγηκε» από swingers
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442