«Ιστορικής σημασίας» συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας
Βασιλική επιτροπή στην Ιορδανία ενέκρινε «ιστορικής σημασίας» συνταγματικές τροπολογίες που θεσμοθετούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεταφέρουν μέρος της εξουσίας από τον βασιλιά στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β'. «Η Ιορδανία βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής εποχής», υπογράμμισε ο Ιορδανός μονάρχης.
Βασιλική επιτροπή στην Ιορδανία ενέκρινε «ιστορικής σημασίας» συνταγματικές τροπολογίες που θεσμοθετούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεταφέρουν μέρος της εξουσίας από τον βασιλιά στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’.
Σύμφωνα με τον Ιορδανό μονάρχη, οι τροπολογίες προβλέπουν τη σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, την επίβλεψη των γενικών εκλογών από ανεξάρτητη επιτροπή και τη δίκη υπουργών της κυβέρνησης σε πολιτικά δικαστήρια.
Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την εκλογή ως πρωθυπουργού προσώπου που θα έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα διορίζεται από τον μονάρχη.
Ο Αμπντάλα υποστήριξε ότι οι τροπολογίες αυτές θα φέρουν «μεγαλύτερη ισορροπία» ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.
«Η Ιορδανία βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής εποχής. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς το μέλλον με κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται στην ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή και στη διάκριση των εξουσιών», υπογράμμισε.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο μέσα σε ένα μήνα.
Η βασιλική επιτροπή συστήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις των Ιορδανών κατά του καθεστώτος, στον απόηχο των λαϊκών εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Ωστόσο, αντίθετα με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η γειτονική Συρία, οι διαμαρτυρίες ήταν γενικά περιορισμένες, αν και δεν έλειψαν κάποια περιστατικά βίας.
Πάντως, η πλειοψηφία του πληθυσμού, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε μικρότερο βαθμό από τους εκπροσώπους φυλών που κατά παράδοση στηρίζουν το μονάρχη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Βενεζουέλα: Πάνω από 3.300 νεκροί από τους σεισμούς – Θάβουν θύματα με αριθμούς
- ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Πολάκης λύνουν τις διαφορές τους – Έρχονται παραιτήσεις βουλευτών
- ΠΑΣΟΚ: Διεύρυνση στη Θεσσαλονίκη με δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Πολιτική τυμβωρυχία
- ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Άγκυρας οι αμυντικές δαπάνες και η στήριξη της Ουκρανίας
- Ο Οτσόα έβαλε τα κλάματα μετά τον αποκλεισμό του Μεξικού από την Αγγλία (vid)
- Κρήτη: Ανακοπή καρδιάς υπέστη η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη – Σήμερα το τελευταίο «αντίο»
- «Ειρήνη», δια χειρός Νίκου Καραθάνου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442