Με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται το όριο δανεισμού στις ΗΠΑ και απομακρύνεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, με ό,τι καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα σήμαινε αυτό.

Για να τεθούν σε εφαρμογή όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και την αύξηση του ορίου του χρέους απομένει το «ναι» της Γερουσίας. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (19:00 ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά θα ακολουθήσει δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Μόλις μία ημέρα πριν την κήρυξη στάσης πληρωμών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμβιβασμό, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, εγκρίνοντας νόμο σύμφωνα με τον οποίο, χωρίς να αυξάνονται οι φόροι, μειώνεται δραστικά και σταδιακά το δημόσιο έλλειμμα.

Για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία χρειάζονται 60 θετικές ψήφοι και εν συνεχεία θα απαιτείται μόνο η τυπική υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να γίνει πλέον νόμος του κράτους.

Το σχέδιο διάσωσης των ΗΠΑ

Ο συμβιβασμός μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,4 τρισ. δολάρια ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013.

Σήμερα το όριο δανεισμού ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες -χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των φόρων- κατά 1 τρισ. δολάρια.

Εν συνεχεία θα συσταθεί ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr