Το παθητικό κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας ακοής για τους εφήβους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Otolaryngol – Head & Neck Surgery.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε δείγμα περίπου 1.500 Αμερικανών εφήβων (12-19 ετών) ότι η δευτεροπαθής έκθεση στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί βλάβες στα αυτιά. Όσο μεγαλύτερη η έκθεση τόσο μεγαλύτερη και η βλάβη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι το παθητικό κάπνισμα ήταν αρκετό για να εξασθενήσει την ικανότητα του εφήβου να κατανοεί την ομιλία.

Έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο καπνός αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης λοιμώξεων μέσου ους. οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο καπνός επιδρά αρνητικά στην παροχή αίματος προς το αυτί, προκαλώντας υποκείμενες αλλά σοβαρές αλλαγές.

Ο Δρ Ανιλ Λαλβάνι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του εκπόνησαν την έρευνα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται διεθνώς για τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους αλλά και κατ’ οίκον, καθώς στον καθορισμό της συχνότητας ελέγχου της ακοής των παιδιών.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 40% των 800 εφήβων που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου είχαν ανιχνεύσιμα προβλήματα ακοής, συγκριτικά με το 25% των 750 εφήβων που δεν ήταν παθητικοί καπνιστές.

Εξάλλου, ελάχιστοι (λιγότεροι από το ένα πέμπτο) εκ των εφήβων με ακουστικές βλάβες είχαν επίγνωση του προβλήματος ακοής, επειδή η ήπια απώλεια ακοής δεν γίνεται πάντα αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή. Τα τεστ ακοής όμως τεκμηρίωσαν ότι υπήρχε πρόβλημα στην διαχείριση των ήχων πολύ υψηλή και χαμηλής συχνότητας.

Πρόκειται για ένα είδος ακουστικής απώλειας που συνήθως τείνει να εκδηλώνεται με την πάροδο του χρόνου ή σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με συγγενή κώφωση. Αυτό πρακτικά καθιστά δύσκολη την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο, καθώς μπορεί να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς αλλά τα ίδια τα παιδιά να αποφεύγουν με κάθε δυνατό τρόπο την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, το οποίο ενοχοποιείται και για άλλα προβλήματα υγείας.

health.in.gr