Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για δίκες «εξπρές» σε υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις δίκες «εξπρές» πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων σε υποθέσεις διαφθοράς. Το νομοσχέδιο θα τεθεί από την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση. Αιχμές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης άφησε ο πρωθυπουργός.
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις δίκες «εξπρές» πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων σε υποθέσεις διαφθοράς. Το νομοσχέδιο θα τεθεί από την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, θα δικάζονται με διαδικασίες εξπρές οι υπουργοί, υφυπουργοί κ.λπ. για αδικήματα διαφθοράς τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι τη ιδιότητάς τους.
Το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν ο προκάτοχος του κ. Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης, δεν θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ωστόσο, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται αδικήματα, όπως είναι το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.
Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.
Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.
Αιχμές Παπανδρέου για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης
Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στη Δικαιοσύνη, ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της, ώστε να μπει τέλος στη συνεχή αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία.
«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υπολείπονται των προσδοκιών μας, αλλά και των προσδοκιών και της απαίτησης της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει ότι οι υποθέσεις που αφορούν σε πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και τα αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού πολιτών ή είναι εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος, θα εκδικάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.
«Αυτή τη μάχη θα τη συνεχίσουμε με κάθε τρόπο» κατέληξε στη δήλωσή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442