Τους κωδικούς κρυπτογράφησης από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία έχει ζητήσει η ρωσική υπηρεσίας ασφαλείας FSB (διάδοχος της KGB) ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες στα δίκτυά τους, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα επικαλούμενα τις δηλώσεις του επικεφαλής της FSB, Αλεξάντρ Μπόρντικοφ που επανέλαβε το αίτημα δημόσια.

«Κάθε υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει πρόσβαση στους κωδικούς των εταιρειών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ενδεχόμενες παράνομες πράξεις», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πρόσθεσε δε ότι «κάθε ξένη εταιρεία που έρχεται στο έδαφός μας πρέπει να συμμορφώνεται προς αυτό τον κανόνα».

Παράλληλα, σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι ισλαμιστές μαχητές προσπαθούν να στρατολογήσουν μέσω Ίντερνετ απογοητευμένους νέους και υπογράμμισε ότι στο Ίντερνετ ξεδιπλώνεται μία πραγματική μάχη «για την καρδία και το μυαλό των κανονικών πολιτών και ειδικά των νέων».

Σε ό,τι αφορά τα κλειδιά κρυπτογράφησης, ο επικεφαλής της FSB δεν διευκρίνισε αν οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη συμμορφωθεί προς την υποχρέωση αυτή ούτε αν το εν λόγω μέτρο αφορά επίσης τις υπηρεσίες roaming στη Ρωσία.

Είπε πάντως ότι οι υπηρεσίες του συνεργάζονται με τις εταιρείες Google και Skype για να «διευθετηθούν συγκεκριμένα προβλήματα» αναφορικά με τις επικοινωνίες στο Ίντερνετ.

Τον Απρίλιο ο επικεφαλής του κέντρου ασφάλειας επικοινωνιών της FSB, Αλεξάντρ Αντρεέτσκιν, είχε δηλώσει πως η κρυπτογράφηση από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Gmail και Skype αντιπροσωπεύει μια «εκτεταμένη απειλή» για την εθνική ασφάλεια και είχε αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να ληφθούν μέτρα εναντίον αυτών των συστημάτων.

Το Κρεμλίνο είχε αποκηρύξει τις δηλώσεις αυτές, όμως ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τους φόβους αυτούς «απολύτως δικαιολογημένους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό