Σε εξέλιξη στη Βουλή η θυελλώδης συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο
Άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κρίσιμη ψηφοφορία. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι καλύφθηκε το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ που άφησε η απόσυρση της διάταξης για τις αποδείξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε. Με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα και η ομιλία του πρωθυπουργού. Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση.
Άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κρίσιμη ψηφοφορία.
Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι καλύφθηκε το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ που άφησε η απόσυρση της διάταξης για την επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το ποσό θα καλυφθεί κατά το ήμισυ (300 εκατ. ευρώ) από μία πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση των εσόδων, χωρίς νέα μέτρα και κατά το άλλο ήμισυ από περικοπές δαπανών.Με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα και η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας, η οποία απορρίφθηκε με ψηφοφορία. Κατά του αιτήματος ψήφισε και η ΝΔ.
Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αρσιτεράς.
Σε συναγερμό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία.
Λίγο πριν από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα περάσουν χωρίς απώλειες, με 155 ψήφους.
Ωστόσο αναφερόμενος στον Αλέκο Αθανασιάδη είπε ότι φαίνεται πως επιμένει στις απόψεις του.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έχει συναντηθεί με τον βουλευτή Αλ.Αθανασιάδη, ο οποίος ωστόσο φαίνεται αμετακίνητος από τη θέση του να πει «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα, ζητεί την απόσυρση της ΔΕΗ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Και η βουλευτής Χρύσα Αράπογλου έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Κατά πληροφορίες, για τις δύο αυτές περιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει προς το παρόν εκτός του εφαρμοστικού νόμου τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ και να προωθήσει άλλους νόμους αργότερα, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η διάθεση ποσοστών των δύο εταιρειών προβλέπεται να γίνει εντός του 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ρώσοι κοινοβουλευτικοί συναντώνται με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον
- Αυστραλία: Κυκλώνας προκαλεί διακοπή λειτουργίας σε δυο από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ΥΦΑ στον κόσμο
- Βουλγαρία: Από τις λίγες χώρες παγκοσμίως με δημόσια κυρίαρχη τεχνητή νοημοσύνη δωρεάν για τους πολίτες της
- Ο Τραμπ υπόσχεται πως θα καταβληθεί η μισθοδοσία για το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια
- Φλόριντα: Διώκεται νεαρός για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα της CENTCOM
- Μέση Ανατολή: Εκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει ο Κόστα στον Χέρτσογκ