Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Είναι μια θετική εξέλιξη, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε ότι στις 18 Νοεμβρίου 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το στόχο της επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση της εθνικής συμμετοχής και παράλληλης διασφάλισης της χρήσης των εξοικονομούμενων πόρων για την ανάπτυξη, ανασχεδιασμό προγραμμάτων και ριζική αναδιάρθρωση «των αναποτελεσματικών διοικητικών δομών που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Αυτή η δέσμη προτάσεων παρουσιάστηκε στα αρμόδια όργανα της Επιτροπής και στις 16 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε το αίτημα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Το Μάιο, το υπουργείο Ανάπτυξης διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τον επαναπροσδιορισμό των προγραμματικών στόχων του ΕΣΠΑ, ώστε να μετατραπεί σε ένα ευέλικτο και γρήγορο μηχανισμό αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης.

«Η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις και ανοίγουν προοπτικές περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την επιτάχυνση και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα καταθέσει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ μια συμπληρωματική δέσμη προτάσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση πρόσθετων κοινοτικών πόρων και τεχνογνωσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο