Τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία άρχισε η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες αλλαγών το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι η εικόνα της διαίρεσης στη χώρα δεν βοηθά στις επικείμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις και έκανε εκ νέου άνοιγμα συνεννόησης προς τον Αντώνη Σαμαρά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

«Εθνικό πρόβλημα τα χρέη»

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, χαρακτήρισε τα χρέη και τα ελλείμματα ως «εθνικό πρόβλημα» που θέτει τη χώρα υπό «κηδεμονία». Παράλληλα, τόνισε ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν αν διώξουμε την τρόικα, αλλά «είναι στο δικό μας χέρι να λύσουμε το πρόβλημα».

Ζητάμε -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ψήφο εμπιστοσύνης όχι για να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά για να αναλάβουμε εμείς δράση. Κανείς δεν θα ακούσει τη φωνή μας αν δεν δουν ότι εμείς αξιόπιστα διορθώνουμε τα λάθη μας, τόνισε.

Αναφερόμενος στο χρονικό όσων προηγήθηκαν, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε εκ νέου ότι ήταν εκτός επιλογών η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ και γι’ αυτό προκρίθηκε η βοήθεια για να πάει η χώρα σε ένα οργανωμένο αλλά δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση.

Από τότε, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ξέραμε ότι το ελληνικό χρέους είναι δυσθεώρητο και γι’ αυτό από τότε ξεκινήσαμε μελέτες και προετοιμασίες για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του δανείου της ΕΕ. Δεν θα είχαμε φτάσει να συζητάμε εάν δεν είχαμε δείξει αξιοπιστία, συμπλήρωσε.

Οι άξονες της συνεννόησης

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, τουλάχιστον στους εξής άξονες:

  • Το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και ότι «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας»
  • Βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, χωρίς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και «ξαφνικό θάνατο»
  • Το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια. Τα αίτια είναι βαθύτερα και βρίσκονται στις προϋπάρχουσες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία.
  • Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 – «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και με όχι το κεφάλι στην άμμο».

«Ενότητα για τη διαπραγμάτευση»

Το ότι δεν θα μπορούμε να δανειστούμε το 2012 επιβάλει «να βρούμε με τους εταίρους μία λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη», είπε ο πρωθυπουργός.

Εν όψει αυτής της διαπραγμάτευσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθά, «μας κάνει λιγότερο πειστικούς και δημιουργεί αμφιβολίες».

«Χρειάζεται εθνική ενότητα και την επιδιώκω με κάθε τρόπο» συμπλήρωσε.

Πέντε βασικοί άξονες αλλαγών

Πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πέραν όμως από αυτό, υπάρχουν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η χώρα και για τις οποίες προανήγγειλε δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε βασικούς άξονες το επόμενο διάστημα:

1. Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά, απευθυνόμενος προσωπικά και λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα».

2. Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνης υπουργών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση επιτροπής 20-25 προσωπικοτήτων για να επεξεργαστεί προτάσεις αλλαγών.

3. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους. Για όλα αυτά, είπε, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

4. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες.

5. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.

«Όχι» σε υποτιμητικούς όρους

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως τα εθνικά θέματα εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, ενώ για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012, τόνισε ότι αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων της τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως σημείωσε.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι τορπίλισε την συναίνεση και, ταυτόχρονα, μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Ανέφερε ότι αυτό που του ζήτησε ήταν να παραδώσει η κυβέρνηση τη νωπή λαϊκή εντολή ενώ του καταλόγισε «προσπάθεια εντυπώσεων με κούφιες υποσχέσεις».

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για κοινή λειτουργία των κομμάτων, η οποία θα δώσει νέα αξιοπιστία και θα πείσει και τους εταίρους μας. «Ήταν στιγμή ιστορικής σημασίας. Δεν έγινε, επιτεύχθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση δεν πρέπει να είναι διαρκής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας