Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς παράλληλα με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανέλαβε και υπουργός Οικονομικών.

Αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης (ο οποίος ήταν υφυπουργός στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα) και ο Παντελής Οικονόμου.

Ο κ. Βενιζέλος είναι το κεντρικό πρόσωπο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και θα έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των οικονομικών -παραγωγικών- υπουργείων.

Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά αφορά στην ανα-σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής, μετακινήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, που μετακινήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υφυπουργός παρέμεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος ήταν υφυπουργός στο προηγούμενο σχήμα. Εκτός κυβέρνησης είναι η Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναβαθμίστηκε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των κοινωνικών ασφαλίσεων παρέμεινε τελικά στο υπουργείο Εργασίας, ενώ πριν τον ανασχηματισμό υπήρχε η φημολογία ότι μπορεί να πάει στο υπουργείο Υγείας.

Υφυπουργός είναι ο Γιάννης Κουτσούκος.

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναβαθμίστηκε, καθώς ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της εμπορικής ναυτιλίας, αφού «απορρόφησε» το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Αναπληρωτές υπουργοί είναι ο Χάρης Παμπούκης και ο Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ υφυπουργός είναι
ο Θάνος Μωραΐτης που μετακινήθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Παμπούκης ήταν στο προηγούμενο σχήμα υπουργός Επικρατείας, το οποίο τώρα ανέλαβε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν πέρασε τελικά το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, όπως φημολογείτο πριν τον ανασχηματισμό.

Στο ΥΠΕΚΑ επικεφαλής είναι ο Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου, αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Σηφουνάκης και υφυπουργός ο Γιάννης Μανιάτης. Οι δύο τελευταίοι ήταν στο ΥΠΕΚΑ και στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.

Η κυριότερη ίσως πρόκληση για τον κ. Παπακωνσταντίνου στο νέο του ρόλο θα είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος είχε εκλεχθεί το 2007 για πρώτη φορά βουλευτής στο νομό Κοζάνης, όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τα σχέδια μετοχοποίησης της Επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης και υφυπουργός είναι ο Γιάννης Δριβελέγκας.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή από τα οικονομικά υπουργεία θα συμμετέχουν οι κ.κ. Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης και Κώστας Σκανδαλίδης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι υφυπουργός Τουρισμού παραμένει ο Γιώργος Νικητιάδης, όπως άλλωστε επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παραμένει αμετακίνητος ο Παύλος Γερουλάνος.

Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη.

Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ισχυρές προκλήσεις για τον Ευ. Βενιζέλο

Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην κρισιμότερη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης και βεβαίως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στη Βουλή.

Η οικονομική «πλατφόρμα» που είχε παρουσιάσει και είχε υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μοντέλο της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην επαναγορά του κρατικού χρέους.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, «όλοι καταλαβαίνουμε ότι μέχρι το 2015 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέσα από άμεσες επενδύσεις. Μπορεί όμως να προσεγγίσουμε τον στόχο αυτό μέσα από διάφορα χρηματοοικονομικά σχήματα που θα αξιοποιούν τα χαρτοφυλάκια της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με την υποστήριξη φυσικά της ΕΚΤ και του τραπεζικού συστήματος».

Ακόμα είχε πει ότι «πρέπει η φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική να προβληθεί με κινήσεις που είναι απλές και εύκολες, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η διευκόλυνση της οικοδομικής δραστηριότητας, από την οποία εξαρτάται πλήθος επαγγελμάτων, με κατάλληλη μεταχείριση «εργαλείων», όπως οι αντικειμενικές αξίες ή το «πόθεν έσχες» των απλών πολιτών για την απόκτηση πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας».

Πρώτο σημαντικό ραντεβού για τον κ. Βενιζέλο είναι η συνάντηση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Κυριακή 19 Ιουνίου και την Δευτέρα 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. 

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ή μάλλον ήταν το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επέμενε στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ΕΚΤ, Κομισιόν και Γαλλία υποστηρίζουν την εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση του χρέους.

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι το το Βερολίνο «έβαλει νερό στο κρασί του» και σήμερα, Παρασκεύη, στο Βερολίνο, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν στην εφαρμογή του μοντέλου της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή την εθελοντική μετακύλιση του χρέους σε συμφωνία με την ΕΚΤ.

Ακολουθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Την Πέμπτη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν την Κυριακή για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, ενώ η απόφαση για το νέο τριετές πακέτο βοήθειας θα ληφθεί στις 11 Ιουλίου, στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, την τελευταία πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Από το Βερολίνο υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες ορισμένες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται οι οριστικές αποφάσεις να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο, αφού βεβαίως θα έχει υπάρξει προηγουμένως πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ-ΔΝΤ.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν συμφωνεί με την ιδέα να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η λήψη της απόφασης για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας.Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπαρόζο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας