Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου συνεπάγεται η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου συνεπάγεται η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Για κάθε δύο επιπλέον ώρες που περνάει κάποιος μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη σε καθημερινή βάση, αυξάνεται κατά ένα πέμπτο ο κίνδυνος διαβήτη και κατά 15% ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου», επισημαίνει ο Δρ Φρανκ Χου επικεφαλής των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν είναι η παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων από μόνη της πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι οι λάτρεις της τηλεόρασης ακολουθούν συνήθως έναν παθητικό τρόπο ζωής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Άλλες καθιστικές δραστηριότητες, όπως το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, επίσης μπορεί να έχουν παρόμοιες επιδράσεις στην υγεία και θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος.

Στην παρούσα έρευνα πάντως, οι ειδικοί εξέτασαν τα αποτελέσματα οκτώ μεγάλων ερευνών που περιλάμβαναν συνολικά 175.000 άτομα και ανέλυσαν τις επιπτώσεις για την υγεία από την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερες από δύο ώρες τηλεθέασης ανά ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακής νόσου, ενώ από τρεις ώρες και πάνω μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη, αυξάνεται σοβαρά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για κάθε επιπλέον δύο ώρες τηλεθέασης την ημέρα, επιπλέον 38 άτομα ανά 100.000 πεθαίνουν από καρδιακά και κυκλοφορικά αίτια στις ΗΠΑ, ενώ 176 ανά 100.000 άτομα εκδηλώνουν διαβήτη.

Ο Δρ Ιαΐν Φρέιμ από την βρετανική οργάνωση Diabetes UK εξηγεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να αφυπνίσουν τους πολίτες για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο καθιστικός τρόπος ζωής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριοποίηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 60%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν τηλεόραση περίπου τρεις με τέσσερις ώρες καθημερινά, ενώ στις ΗΠΑ περίπου πέντε ώρες.

health.in.gr

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024