Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, κατέληξε η ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή η προκαταρκτική συμφωνία επήλθε στη συνεδρίαση χθες (Τετάρτη) των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στη Βιέννη.

Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύψει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστούν πριν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.

Η πηγή του Reuters αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων, σημείωσε όμως ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.

Η Ελλάδα χρειάζεται για κάλυψη των δανειακών αναγκών της περίπου 27 δισ ευρώ το 2012 και 38 δισ. ευρώ το 2013.

Η πηγή του Reuters επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο