Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου ύστατο όπλο κατά των μολυσμένων αγγουριών

Το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου ύστατο όπλο κατά των μολυσμένων αγγουριών

Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει στη Γερμανία η επιδημία αιμορραγικής διάρροιας από μολυσμένα λαχανικά, Γερμανοί γιατροί ανακοίνωναν κατά σύμπτωση ότι ίσως βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα περιστατικά: ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε για μια εντελώς διαφορετική πάθηση, και είναι σήμερα η ακριβότερη θεραπεία του κόσμου.

Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει στη Γερμανία η επιδημία αιμορραγικής διάρροιας από μολυσμένα λαχανικά, Γερμανοί γιατροί ανακοίνωναν κατά σύμπτωση ότι ίσως βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα περιστατικά: ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε για μια εντελώς διαφορετική πάθηση, και είναι σήμερα η ακριβότερη θεραπεία του κόσμου.

Το αντίσωμα εκουλιζουμάμπη (κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Soliris) αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Alexia για την αντιμετώπιση της «παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας», μιας σπάνιας αιματολογικής ασθένειας που προκαλεί την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το φάρμακο μπλοκάρει ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται συμπληρωματικό σύστημα και αναλαμβάνει την καταστροφή εισβολέων που έχουν ήδη αναγνωριστεί από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν από Γερμανούς και άλλους ερευνητές στο New England Journal of Medicine, στην περίπτωση της εντεροαιμορραγικής λοίμωξης από το βακτήριο Escherichia coli, το αντίσωμα πιθανώς εμποδίζει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η εκουλιζουμάμπη είναι σήμερα το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου -η φαρμακευτική αγωγή για κάθε ασθενή κοστίζει γύρω στα 400.000 δολάρια το χρόνο.

Η Alexia, πάντως, προσφέρει δωρεάν το φάρμακο για τα θύματα της επιδημίας στη Γερμανία, με την προοπτική να αξιοποιήσει τα δεδομένα προκειμένου να εγκριθεί το αντίσωμα για την αντιμετώπιση ακόμα μιας ασθένειας.

Μέχρι την Τρίτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην επιδημία και εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύονται με επιπλοκές.

E.coli: Από συγκάτοικος, δολοφόνος

Η επιδημία, η χειρότερη του είδους της που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία, πιστεύεται ότι προήλθε από ισπανικά αγγούρια και άλλα λαχανικά που είχαν μολυνθεί με το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli.

To βακτήριο αυτό απαντάται σε πολλά στελέχη -τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ζουν στο πεπτικό σύστημα όλων των ανθρώπων, ενώ άλλα είναι παθογόνα και προκαλούν επιδημίες γαστρεντερίτιδας.

Η συγκεκριμένη βακτηριακή λοίμωξη ονομάζεται EHEC, δηλαδή εντεροαιμορραγική Ε.coli.

Το συγκεκριμένο στέλεχος E.coli είναι ενδημικό στα βοοειδή αλλά σπάνια προκαλεί ανθρώπινα κρούσματα.

Παράγει μια ισχυρή τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα και μπορεί να οδηγήσει σε σε μια σοβαρή επιπλοκή, το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σοβαρές νεφρικές βλάβες και νευρολογικές διαταραχές.

Η ειρωνεία είναι ότι το σύνδρομο προκαλείται όχι τόσο από την ίδια την τοξίνη όσο από την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη.

Το αντίσωμα εκουλιζουμάμπη φαίνεται ικανό να προλαμβάνει αυτή την υπεραντίδραση αναστέλλοντας τη δράση της συμπληρωματικής πρωτεΐνης C5 του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μόλις λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η επιδημία, η φαρμακευτική αγωγή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε τρία παιδιά με HUS στο Κέντρο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής της Χαϊδελβέργης.

Όταν η ερευνητική ομάδα υπέβαλε τα ευρήματα για δημοσίευση, το New England Journal of Medicine ενημέρωσε τους γιατρούς για δύο ανάλογες δοκιμές από άλλες ερευνητικές ομάδες.

Οι ερευνητές αποφάσισαν τότε να συντάξουν ένα κοινό άρθρο που τελικά δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω» σχολιάζει ο Φρανζ Σέφερ, επικεφαλής της ομάδας στη Χαϊδελβέργη. «Ο περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου είναι πολύ σπάνιες, τώρα όμως αναφέρονται παντού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024