Η κυριαρχία του Καντάφι φτάνει στο τέλος της, εκτιμά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Η ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία στη Λιβύη επιτυγχάνει τους στόχους της και η κυριαρχία του Μουαμάρ Καντάφι φτάνει στο τέλος, υποστηρίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, την ώρα που ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έφτασε στη χώρα, σε ακόμη μία προσπάθεια τερματισμού της κρίσης.
Η ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία στη Λιβύη επιτυγχάνει τους στόχους της και η κυριαρχία του Μουαμάρ Καντάφι φτάνει στο τέλος, υποστηρίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, την ώρα που ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έφτασε στη χώρα, σε ακόμη μία προσπάθεια τερματισμού της κρίσης.
«Η επιχείρησή μας στη Λιβύη πετυχαίνει τους στόχους της. Έχουμε πλήξει σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα του Καντάφι να σκοτώνει το λαό του» τόνισε ο Ράσμουσεν από τη Βάρνα όπου πραγματοποιείται φόρουμ του ΝΑΤΟ.
«Η τρομοκρατία του Καντάφι φτάνει στο τέλος. Βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένος, στην πατρίδα του και στο εξωτερικό. Ακόμα και οι κοντινοί του άνθρωποι αποχωρούν, αποστατούν ή τον εγκαταλείπουν» είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της Συμμαχίας.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής έφτασε στη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να πείσει το καθεστώς να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της κρίσης.
Πηγή που πρόσκειται στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο δήλωσε στο AFP ότι στόχος της επίσκεψης Ζούμα είναι να συζητήσει τη στρατηγική της αποχώρησης του Μουαμάρ Καντάφι.
Στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα που φώναζαν: «Θέλουμε τον Καντάφι». Ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης δεν πήγε να τον υποδεχθεί.
Η επίσκεψη Ζούμα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση Βρετανίας και Γαλλίας να στείλουν στρατιωτικά ελικόπτερα που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Πάντως, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο τού προέδρου Ζούμα καταδίκασε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.
«Συντασσόμαστε με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θέλουν την ειρήνη και καταδικάζουν τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Λιβύης από τις δυτικές δυνάμεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Την Παρασκευή, οι αντάρτες καλωσόρισαν την ανακοίνωση της G8, που ζήτησε την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά και τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ που είπε πως ο Λίβυος ηγέτης δεν δικαιούται πλέον να βρίσκεται στην εξουσία.
«Όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι και το καθεστώς του όχι μόνο έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους, αλλά έχουν χάσει και την αξιοπιστία τους» δήλωσε ο ηγέτης των εξεγερμένων Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
- Μητσοτάκης: Αυτοέπαινοι για τις συλλήψεις για Marfin – Πανηγυρισμοί για τη μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη
- Βάγια Νέστορα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών το κινητό που πέταξε ο 29χρονος κατηγορούμενος
- Εύβοια: Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο στον Έλληνα γκαρντ
- The Birthday Party – Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται έναν τύπο σαν τον Ωνάση αλλά αυτό δεν αρκεί
- Ναυτιλία: Τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης – Στενά και Διώρυγες
- Έδωσε το σύνθημα ο Λαουτάρο: «Άλλο ένα βήμα, η Αργεντινή έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη» (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442