«Θα κάναμε ξανά επιχείρηση στο Πακιστάν, εφόσον υπήρχε λόγος» ξεκαθαρίζει ο Ομπάμα
Ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να οργανώσουν νέα επιχείρηση «τύπου Οσάμα μπιν Λάντεν» σε περίπτωση που εντοπιζόταν στο Πακιστάν άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Μιλώντας στο BBC, εν όψει της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το συμφέρον και η ασφάλεια της χώρας του είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας.
Ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να οργανώσουν νέα επιχείρηση «τύπου Οσάμα μπιν Λάντεν» σε περίπτωση που εντοπιζόταν στο Πακιστάν άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Μιλώντας στο BBC, εν όψει της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το συμφέρον και η ασφάλεια της χώρας του είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας.
«Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν και τις ανησυχίες που εκφράζονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ανδρανήσουμε όταν κάποιοι ετοιμάζουν επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν. Η Ουάσινγκτον άφησε ουσιαστικά αιχμές για τις υπηρεσίες ασφαλείας της ασιατικής χώρας, θεωρώντας ότι ορισμένοι τουλάχιστον υψηλόβαθμοι Πακιστανοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν.
Από την πλευρά της η πακιστανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σαφέσταση παραβίαση της εθνικής κυριάρχιας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το έντονα αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Περβέζ Μουσάραφ, πρώην πρόεδρος του Πακιστάν και ένας από τους στενότερους συνεργάτες των ΗΠΑ, δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.
Φορτωμένο πρόγραμμα για τον Ομπάμα
Τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα φτάνει στην Ιρλανδία όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Θα επισκεφτεί ακόμη μακρινούς συγγενείς του από την πλευρά της μητέρας του που ζουν στο χωριό Μάνιγκαλ.
Την επόμενη ημέρα μεταβαίνει στο Λονδίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη που περιλαμβάνει συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρωθυπουργό Τζέιμς Κάμερον.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της G8 στο Ντοβίλ της Γαλλίας οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των χωρών της βόρειας Αφρικής που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο προς δημοκρατικότερους θεσμούς.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί την Πέμπτη με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και την επόμενη ημέρα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.
Τέλος, από αργά την Πέμπτη θα μεταβεί στη Πολωνία όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κομορόφσκι και τον πρωθυπουργό Τασκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ – Ιράν: Ποια είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου
- Η ΑΕΚ γιόρτασε στα μπουζούκια την κατάκτηση του πρωταθλήματος (vid)
- Το πραγματικό πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί χρειάζεται βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442