Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρά μέτρα και επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων για τη νέα βοήθεια από την ΕΕ

Σκληρά μέτρα και επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων για τη νέα βοήθεια από την ΕΕ

Νέα σκληρά μέτρα στο Δημόσιο, στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό και άμεση επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζητούν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ως αντάλλαγμα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι 60 δισ. ευρώ περίπου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ η αξιολόγηση από την τρόικα θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου.

Κωστούλας Γεώργιος

Νέα σκληρά μέτρα στο Δημόσιο, στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό και άμεση επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζητούν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ως αντάλλαγμα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι 60 δισ. ευρώ περίπου.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ ώς το 2015 θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και θα μείνουν στην Αθήνα ώς τις 6 Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% το 2015 με παρεμβάσεις 26 δισ. ευρώ, μαζί με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011.

Τα πρόσθετα μέτρα για εφέτος θα αφορούν κυρίως τη μείωση των δαπανών, αλλά και την αύξηση εσόδων. «Δεν είναι εύκολες, αλλά θα είναι δίκαιες και αποτελεσματικές» είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις του ΦΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ακόμα ότι τα επόμενα 4 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 και προανήγγειλε «πάγωμα» προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το σύνολο των φετινών μέτρων ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και τα μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ που υλοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ ώς το το τέλος του 2011 (7,4% του ΑΕΠ), από 24 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και θα ισχύσουν από το καλοκαίρι είναι το ενιαίο μισθολόγιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το «ψαλίδι» σε κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα και επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων προς φορείς του Δημοσίου, η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά.

Ακόμα, εξετάζεται η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%) και η εφαρμογή από εφέτος της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των επιδομάτων, την ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των δώρων στους 12 μισθούς, το «φρένο» στην ωρίμανση και την καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητας μετά από αξιολόγηση.

Συνολικά, η μείωση του ελλείμματος ώς το 2015 προβλέπεται θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών κατά 17 δισ. ευρώ ή 7,4% ΑΕΠ και την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 12 δισ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.

Από το «ψαλίδι» στα επιδόματα η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, από τις περικοπές στο Δημόσιο 2,3 δισ. ευρώ και από τη μείωση των φοροαπαλλαγών και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής 5 δισ. ευρώ περίπου.

Στο στόχαστρο είναι ακόμα όλες οι πρόωρες συντάξεις, οι αργίες και οι άδειες, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για τις διακοπές των εργαζομένων στον ευρω-Νότο.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η ΕΕ ζητεί σαφές χρονοδιάγραμμα και «τολμηρές» κινήσεις, ιδιαίτερα για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2012, που στοχεύουν σε έσοδα 15 δισ. ευρώ. Υπό ασφυκτική πίεση, η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά κινήσεων μέσα στο καλοκαίρι με διαδικασίες επείγοντος.

Ωστόσο, υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα ώστε τα 15 δισ. ευρώ να καλυφθούν εντός του 2011, ενώ ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ώς το 2015 (μαζί με την παράλληλα αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας) μεταφέρεται για το 2013.

Η τρόικα ζητεί μία εντυπωσιακή κίνηση στις ιδιωτικοποιήσεις και «γενναίες» πρωτοβουλίες στα δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και υδάτων.

Η πρώτη κίνηση αναμένεται μέσα στον Ιούνιο και θα αφορά την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Είναι προφανές, όμως, ότι η τρόικα ζητεί την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τις εισηγμένες και όχι μόνο επιχειρήσεις, το ταχύτερο δυνατό και χωρίς η κυβέρνηση να περιμένει τη βελτίωση των αποτιμήσεων στην αγορά.

Οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι ο κυριότερος όρος που θέτουν από την ΕΕ για την έγκριση νέου πακέτου βοήθειας.

Το ύψος του πιθανολογείται στα 60 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν λήξεις ομολόγων ύψους 27 δισ. το 2012 και 32 δισ. ευρώ το 2013.

Η Ελλάδα θα πάρει από τον ευρωμηχανισμό άλλα 12 δισ. ευρώ το 2012, ενώ μέσα σε αυτή τη διετία οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο υπολογίζονται στα 35 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, μαζί με τα ποσά που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων το Δημόσιο αναζητεί ένα ποσό κοντά στα 40 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης (ενός «Μνημονίου Νο2»), η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα στην ΕΕ είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, για την περίοδο 2011 – 2014.

Η λύση αυτή δε, κερδίζει έδαφος μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει σχέδια «ήπιας αναδιάρθρωσης» με την προειδοποίηση ότι μια αναδιάρθρωση θα έκανε αδύνατη την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για διάθεση ρευστότητας.

Η εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ από εφέτος ώς το 2014. Η συμφωνία αναμένεται ώς το τέλος Ιουνίου, μάλλον πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 του μηνός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024