Στενά τα περιθώρια της Συρίας να προχωρήσει σε αλλαγές εκτιμούν τώρα οι ΗΠΑ
Πίεση για αλλαγή πορείας της κυβέρνησης της Συρίας σε ό,τι αφορά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων άσκησε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος μιλώντας για ένα «στενό παράθυρο ευκαιρίας» για μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. Σε γενική απεργία «τιμωρίας της κυβέρνησης» κάλεσαν για την Τετάρτη οι αντικυβερνητικοί.
Πίεση για αλλαγή πορείας της κυβέρνησης της Συρίας σε ό,τι αφορά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων άσκησε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος μιλώντας για ένα «στενό παράθυρο ευκαιρίας» για μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις.
«Εξετάζουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αποφασίσει κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Πάντως απέφυγε να κάνει αναφορά σε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επιπλέον, ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερων μέτρων κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη άφησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ως προς αυτό συμφωνεί και η η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.
Παράλληλα στο εσωτερικό της Συρίας, η πίεση προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ παραμένει αμείωτη μετά από δύο μήνες άγριας καταστολής και εκατοντάδων θυμάτων από την πλευρά των διαδηλωτών.
Οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές κάλεσαν σε γενική απεργία για την Τετάρτη, ζητώντας μάλιστα από τους σπουδαστές να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματα και από τους εμπόρους να παγώσουν κάθε δραστηριότητα.
«Θα είναι ημέρα τιμωρίας για το καθεστώς από τους ελεύθερους επαναστάτες» γράφουν σε μήνυμα τους στο Facebook.
Μέχρι σήμερα οι μεγάλες διαδηλώσεις διοργανώνονταν την Παρασκευή μετά τις προσευχές ή αυθόρμητα μετά από τις κηδείες των θυμάτων. Το αντικυβερνητικό κίνημα είναι ισχυρότερο στην επαρχία ενώ οι ελάχιστες, μικρές σε όγκο διαδηλώσεις στο κέντρο της Δαμασκού κατεστάλησαν αμέσως με αρκετές συλλήψεις.
Την Τρίτη, σύμφωνα με αναφορές αντικαθεστωτικών, άρματα μάχης μπήκαν στα Νάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ περικυκλωμένες παραμένουν η Τζασέμ και η Ινκχιλ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Σύριας ανακοίνωνε την πρόθεση της να προχωρήσει σε ευρύ διάλογο για μεταρρυθμίσεις και δήλωνε ότι αποχωρούν τα στρατεύματα από τις πόλεις που (κυριολεκτικά) πολιορκούνταν από τον στρατό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Erminio: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας, που άφησε πίσω της έναν νεκρό
- «Άρτεμις II»: Οι αστροναύτες μιλούν για την αποστολή, τη θέα της γης από ψηλά και τα… διαστημικά υδραυλικά
- Ο Νίμπο θέλει Μπαρτσελόνα και πληρώνει το buy out στην Αρμάνι!
- Ζωγράφου: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος – Τα αίτια θανάτου μητέρας-κόρης παραμένουν απροσδιόριστα
- Κίνηση: Μεγάλη ταλαιπωρία στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Μάικ Τζέιμς, την Μπαρτσελόνα και τον Πασκουάλ
- Ταλέντα στην Ελλάδα: To παροδικό φαινόμενο της κρίσης που τείνει να γίνει δομική πρόκληση
- Στη σκιά του πολέμου στο Ιράν – Η Ουκρανία απέναντι στην εαρινή επίθεση της Ρωσίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442