Αποστάσεις από τα περί «ελληνικής κατοχής» σε Φαρμακονήσι-Αγαθονήσι κρατά η επίσημη Αγκυρα
Χωρίς σχόλιο αφήνει η τουρκική διπλωματία τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ότι «το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή». Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η παρούσα φάση δεν είναι η καταλληλότερη για να τοποθετηθεί. Ανάξιες σχολιασμού οι δηλώσεις Ζεϊμπέκ δηλώνει και η Αθήνα.
Χωρίς σχόλιο αφήνει -για την ώρα- η τουρκική διπλωματία τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ότι «το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή».
«Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
» Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών.»
Αυτό αναφέρουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Η εφημερίδα τονίζει πως σε ερώτησή της, «η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές».
Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν τα περί θέσης της Τουρκίας για το Αιγαίο».
Το σχόλιο της Αθήνας
«Παραλήρημα άνευ προηγουμένου και ανάξιες σχολιασμού» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τις δηλώσεις του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ.
«Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα» απάντησε ο κ. Δελαβέκουρας, ενώ επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών.
«Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
» Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άννα Βίσση: Η επίσημη ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία της στο ΟΑΚΑ
- To σημείωμα που «σκότωσε» την ελληνική γλώσσα και έγινε viral
- Αίτημα για μόνιμη συμμετοχή στη Euroleague κατέθεσε ο ΠΑΟΚ
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442