Στο ΕΔΑΔ η αδυναμία της Ελλάδας να εξασφαλίσει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς
Σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένεται να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του ΕΔΑΔ για καταδίκη ή μη της Ελλάδας, σχετικά με την επί 30ετία αδυναμία των Αρχών να επιτρέψουν στους Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.
Σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένεται να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του ΕΔΑΔ για καταδίκη ή μη της Ελλάδας, σχετικά με την επί 30ετία αδυναμία των Αρχών να επιτρέψουν στους Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.
Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε σε δημόσια ακρόαση, την υπόθεση της προσφυγής δύο Ελλήνων, μόνιμων κάτοικων Στρασβούργου, που είναι ανώτατοι υπαλλήλοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με το αν η αδυναμία των Αρχών να επιτρέψουν στους Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή όχι.
Η προσφυγή των Ν.Σιταρόπουλου και Χρ.Γιακουμόπουλου υποβλήθηκε στο Δικαστήριο στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 και αναφέρονταν στο ότι, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2007 στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στον τόπο διαμονής τους, το Στρασβούργο, γιατί οι ελληνικές αρχές δεν είχαν θεσμοθετήσει κανόνες που να τους επιτρέψουν να ψηφίσουν στο τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Εκδικάζοντας την προσφυγή τους, στις 8 Ιουλίου 2010, το Δικαστήριο είχε εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, κρίνοντας ότι η έλλειψη μέτρων που να επιτρέπουν την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν από Ελληνες στο εξωτερικό, είναι αντίθετη με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ότι, εξαιτίας αυτής της έλλειψης, παραβιάζεται το δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές.
Είχε, μάλιστα, επιδικάσει και αποζημίωση 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Στις 22 Νοεμβρίου 2010 και ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η υπόθεση παραπέμφθηκε να εκδικασθεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δημόσια ακρόαση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442