Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός ο Οσάμα μπιν Λάντεν, το θάνατο τού αρχηγού της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ο Μπ.Ομπάμα

Νεκρός ο Οσάμα μπιν Λάντεν, το θάνατο τού αρχηγού της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ο Μπ.Ομπάμα

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Την είδηση της δολοφονίας τού αρχηγού της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ.Ομπάμα. Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης Αμερικανών πρακτόρων στο Πακιστάν. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η σορός του ρίχτηκε στη θάλασσα. Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί που πανηγυρίζουν. «Κοσμοϊστορικό επίτευγμα» χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ.Μπους. Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αναστασιάδης Τάσος

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Την είδηση της δολοφονίας τού αρχηγού της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης μιας μικρής ομάδας Αμερικανών πρακτόρων στο Πακιστάν. Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί που πανηγυρίζουν. «Κοσμοϊστορικό επίτευγμα» χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ.Μπους. Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ υπό τον φόβο αντιποίνων.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην πόλη Αμπoταμπάντ του Πακιστάν, 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ότι η σορός του ποντίστηκε στη θάλασσα. Όπως εξήγησε, η μουσουλμανική παράδοση ορίζει ότι η σορός πρέπει να ταφεί μέσα σε 24 ώρες. Δεδομένου ότι καμία χώρα δεν θα δεχόταν να ταφεί στο έδαφός της ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ποντιστεί η σορός του στη θάλασσα. Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πού έγινε αυτό.

Τηλεοπτικά δίκτυα του Πακιστάν που μετέδωσαν μία φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου ενός πτώματος, που παρουσιάσθηκε ως αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχθηκαν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.

Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία. διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα. «Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009» δήλωσε στο AFP ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο αδελφός του και ένας από τους γιους τού αρχηγού της Αλ Κάιντα. Πάντως, πακιστανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν το πρωί της Δευτέρας ότι οι νεκροί από την επιχείρηση είναι τουλάχιστον 20, αλλά δεν πρόκειται για αμάχους.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζουν ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν σηματοδοτεί το τέλος της Αλ Κάιντα, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Πριν το τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις τόσο τον προκάτοχό του Τζορτζ Ο.Μπους όσο και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Διάγγελμα Ομπάμα

Στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα 3.000 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον και, ανακοινώνοντας τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, τόνισε: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης μιας μικρής ομάδας πρακτόρων, επιχείρηση που διέταξε ο ίδιος, και δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια είτε από πλευράς Αμερικανών είτε από πλευράς αμάχων.

{{{ map }}}

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν ήταν αποτέλεσμα πολύμηνου σχεδιασμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μία επιχείρηση, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα και ο τρομοκράτης που ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

«Μόλις ανέλαβα καθήκοντα, έδωσα την εντολή στον αρχηγό της CIA Λίον Πανέτα να έχει ως πρώτη προτεραιότητα στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν. Τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από χρόνια επίπονης δουλειάς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερώθηκα ότι ενδέχεται να έχει εντοπιστεί. Αυτό δεν ήταν σίγουρο. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Συναντήθηκα κατ’ επανάληψη με τα στελέχη της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί το κρησφύγετό του και τελικά την περασμένη εβδομάδα θεώρησα ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για να αναλάβουμε δράση».

«Διέταξα λοιπόν την επιχείρηση για τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σήμερα, με εντολή μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μία στοχευμένη επιχείρηση στο συγκρότημα όπου κρυβόταν, στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση, επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Έπειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του» ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο θάνατος του επικεφαλής της Αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. «Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ. Γι’ αυτό, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)» σημείωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια του Πακιστάν: «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν».

Σε επικοινωνία που είχε, άλλωστε, με τον Πακιστανό πρόεδρο Ασί Αλί Ζαρντάρι ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι είναι σημαντικό το Πακιστάν να συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα και των τρομοκρατικών ομάδων που σχετίζονται με αυτήν.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση και του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Ο.Μπους, επί των ημερών του οποίου χτυπήθηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, το 2001.

Πρόκειται για ένα «κοσμοϊστορικό επίτευγμα» δήλωσε ο προκάτοχος του Μπ.Ομπάμα, ο οποίος επανειλημμένως είχε δηλώσει ότι ήθελε τον Μπιν Λάντεν «νεκρό ή ζωντανό».

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, αλλά σήμερα η Αμερική έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος χρειάζεται, πάντα αποδίδεται δικαιοσύνη».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν, του «εγκεφάλου» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν απαλύνει τον πόνο που ένιωσαν οι Νεοϋορκέζοι και οι Αμερικανοί εξαιτίας του, όμως είναι μία σημαντική νίκη για το έθνος μας και ένας φόρος τιμής για τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για το έθνος μας» ανέφερε ο Μπλούμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Στους δρόμους οι Αμερικανοί

Λίγα λεπτά αφότου επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου του αρχηγού της Αλ Κάιντα, οι Αμερικανοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ΗΠΑ, ΗΠΑ». Ίδιο είναι το σκηνικό και στη Νέα Υόρκη, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο «Σημείο Μηδέν» και στην Times Square.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή όπου οι Αμερικανοί είχαν χάσει κάθε ελπίδα αναφορικά με τον εντοπισμό του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Φόβοι για αντίποινα

Η δολοφονία του Σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιντα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για τυχόν αντίποινα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε σε ύψιστη επιφυλακή τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

«Δεδομένης της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας στο Πακιστάν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιαμερικανικές επιθέσεις. Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι Αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποθέωση για την αποστολή του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο (vid)

Οπαδοί του Ολυμπιακού περίμεναν την αποστολή στο Αγρίνιο και επιφύλασσαν αποθεωτική υποδοχή στους παίκτες των Πειραιωτών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024