Νέα κυβέρνηση στη Συρία εν μέσω καταγγελιών για βασανιστήρια κατά των διαδηλωτών
Στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και σε απόφαση για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων προχώρησε ο πρόεδρος της Σύριας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στα επίμονα αιτήματα των διαδηλωτών που ζητούν ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα πάντως βασανιστήρια καταγγέλλουν αρκετοί από τους συλληφθέντες των τελευταίων ημερών στη Σύρια και ενώ συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα. Παράλληλα, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Μπανιάς με ένα στρατιώτη νεκρό από ελεύθερο σκοπευτή.
Δουρμούσογλου Μιχάλης
Στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και σε απόφαση για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων προχώρησε ο πρόεδρος της Σύριας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στα επίμονα αιτήματα των διαδηλωτών που ζητούν ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια ώρα πάντως βασανιστήρια καταγγέλλουν αρκετοί από τους συλληφθέντες των τελευταίων ημερών στη Σύρια και ενώ συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα. Παράλληλα, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Μπανιάς με ένα στρατιώτη νεκρό από ελεύθερο σκοπευτή.
Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ο Άντελ Σάφαρ, μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Νάτζι αλ-Οτάρι, ο οποίος παραιτήθηκε στις 29 Μαρτίου, περίπου μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στην πόλη Ντεράα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Έργο της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί από τις Αρχές, όπως είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963, η εγκαθίδρυση του πολιτικού πλουραλισμού και η ελευθερία του Τύπου.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ακόμη ότι ο πρόεδρος αποφάσισε και την απελευθέρωση όλων των μέχρι σήμερα κρατουμένων εκτός από όσους διέπραξαν εγκλήματα «κατά του κράτους και των πολιτών».
Καταγγελίες για βασανιστήρια
Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε αλλαγές, το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) ανέφερε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στις πόλεις Μπανιάς, Μπάιντα και αλλού έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν ο πρόεδρος ζητήσει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων.
Ωστόσο, ορισμένοι καταγγέλλουν ότι «υπέστησαν άγρια βασανιστήρια από τους δεσμοφύλακές τους».
Προσθέτει η οργάνωση ότι πολλοί από τους συλληφθέντες «δήλωσαν ότι δεν έχουν πάρει ποτέ μέρος στη ζωή τους σε διαδήλωση, ούτε συμβάλει σε οποιαδήποτε πολιτική ενέργεια και ότι συνελήφθησαν για λόγους που αγνοούν.
Το OSDH καταδίκασε τα βασανιστήρια και ζήτησε τον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει τις καταγγελίες
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εναντίον μιας περιπόλου στην πόλη Μπανιάς, στα βορειοδυτικά της χώρας.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana οι δράστες ανήκαν σε εγκληματική συμμορία.
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε παρά το ότι οι Αρχές και οι κάτοικοι της πόλης έχουν καταλήξει σε συμφωνία που επιτρέπει στο στρατό να μπει στην πόλη για να αποκαταστήσει την τάξη. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι θα διωχθούν τα μέλη των ένοπλων συμμοριών που κατά το OSDH «προκάλεσαν διαδογματικές ταραχές με σκοπό να σπείρουν τη διχόνοια».
Σημειώνεται ότι η Μπανιάς, στα βορειοδυτικά της Δαμασκού με σουνιτικό, αλαουιτικό και χριστιανικό πληθυσμό, βρίσκεται περικυκλωμένη από την Κυριακή από τις δυνάμεις της τάξης μετά τις φονικές συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων στη Σύρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442