Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα επίπεδα του Τσερνόμπιλ έφτασε η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία

Στα επίπεδα του Τσερνόμπιλ έφτασε η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία

Διαστάσεις Τσερνόμπιλ παίρνει πλέον η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές της χώρας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986. Κάτω από τα όρια της ιαπωνικής κυβέρνησης η μόλυνση των τροφίμων, λέει η ΙΑΕΑ. Δύο νέες σεισμικές δονήσεις «ταρακούνησαν» ξανά την Ιαπωνία, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4. Την έντονη ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ εξέφρασε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Διαστάσεις Τσερνόμπιλ παίρνει πλέον η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές της χώρας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986. Κάτω από τα όρια της ιαπωνικής κυβέρνησης η μόλυνση των τροφίμων, λέει η ΙΑΕΑ.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

«Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.

Την έντονη ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ εξέφρασε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco.

«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ» είπε αξιωματούχος της Tepco.

«Κάτω από τα όρια η μόλυνση τροφίμων»

Σε μία θετική εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο μόλυνσης των τροφίμων στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερο από τα όρια που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Τα αναλυτικά αποτελέσματα για όλα τα δείγματα λαχανικών, φρούτων, διαφόρων ειδών κρεάτων, θαλασσινών και επεξεργασμένου γάλατος σε οκτώ περιφέρειες έδειξαν ότι το ιώδιο 137, το καίσιο 134 και το καίσιο 137 είτε δεν ανιχνεύθηκαν, είτε βρίσκονται σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που έχουν τεθεί (ως όριο για την ασφάλεια) από τις ιαπωνικές Αρχές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντένις Φλόρι.

Νέοι σεισμοί και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις 6,3 βαθμών «ταρακούνησαν» ξανά την Ιαπωνία, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 4.

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ εκκενώθηκε και ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Ο πρώτος σεισμός που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα υποθαλασσίως, ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νοτιο-νοτιοανατολικά της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου στην επαρχία Τσίμπα που γειτονεύει με το Τόκιο. Οι αρμόδιες αρχές δεν εξέδωσαν καμία προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.

Αργότερα, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στη βορειοδυτική Ιαπωνία, ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασε φωτιά στον αντιδραστήρα 4. Αμέσως έσπευσε μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας των συνεργείων που εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσει τη φωτιά.

«Οι φλόγες και ο καπνός δεν είναι πλέον ορατοί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024